SANKCIJE SRBIJI NISU ODGOVOR: Golob: Potrebno je trajno rešenje, a ono će se postići samo dijalogom!
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

premijer slovenije

SANKCIJE SRBIJI NISU ODGOVOR: Golob: Potrebno je trajno rešenje, a ono će se postići samo dijalogom!

Politika -

Slovenački premijer Robert Golob pozvao je na oprez kada je reč o potencijalnom usvajanju sankcija protiv Srbije nakon nedavnih dešavanja u Banjskoj i izrazio sumnju da bi njihovo eventualno uvođenje doprinelo postizanju trajnog rešenja.

On je uoči početka samita Evropske političke zajednice u Granadi novinarima rekao da sankcije ne bi neminovno dovele do trajnog rešenja, ali da bi im se Slovenija pridružila ukoliko bi EU imala jedinstvenu poziciju.

Šefovi država i vlada još uvek nisu razgovarali o mogućim sankcijama, rekao je Golob i naglasio da je rešenje za trenutnu situaciju održavanje novih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM.

- Mislim da moramo da budemo pažljivi, dosledni i uporni - rekao je Golob koji ne veruje da bi sankcije dovele do dugoročnog rešenja.

On je rekao da je potrebno rasvetliti situaciju i potražiti dugoročno rešenje.

- Ako bude potrebe i ako se stvori jedinstvena pozicija, Slovenija će se tome pridružiti - rekao je Golob, i dodao da sankcije ne moraju da budu prvi i jedini korak.

On je osudio nedavne događaje u Banjskoj i poručio da je rešenje za trenutnu situaciju na KiM u održavanju novih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track