U SUBOTICI POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI TRENING-CENTRA U TEHNIČKOJ ŠKOLI „IVAN SARIĆ“
Foto: Grad Subotica

U SUBOTICI POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI TRENING-CENTRA U TEHNIČKOJ ŠKOLI „IVAN SARIĆ“

Vesti -

U Gradskoj kući u Subotici danas je zaključen Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Grada Subotice i Tehničke škole „Ivan Sarić“. Ovaj sporazum, kojim se uređuju međusobni odnosi strana ovog sporazuma u cilju implementacije programa na osnovu kojeg će se realizovati projekat izgradnje i opremanja objekta koji će, kao trening centar, biti korišćen od strane Tehničke škole „Ivan Sarić“, potpisali su direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, prof. dr Gabrijela Grujić, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, i direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“, Željko Rajčić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Uz isticanje da je potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji koji je vezan za početak izgradnje trening centra u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ izuzetno značajan dan kako za Grad Suboticu, tako i za celokupni Severnobački upravni okrug, gradonačelnik Bakić je, nakon potpisivanja sporazuma u Zelenoj sali Gradske kuće, izjavio da je na taj način ostvarena namera naše države, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija i Grada Subotice da se mladima omogući da dobiju jedan prostor za sticanje kvalitetnog znanje kroz dualno obrazovanje.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Ovo je, takođe, i podrška dualnom obrazovanju, a ujedno i još jedna potvrda u nizu ispunjenja obećanja koje smo dali. Ovde moram da naglasim da potpisivanjem ovog sporazuma naš grad postaje centar dualnog obrazovanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodina, jer je četvrtina đaka koji pohađaju ovaj model obrazovanja u pokrajini iz Subotice. Potpisivanje ovog sporazuma je, takođe, rezultat dugoročne i efikasne saradnje Republike Srbije i lokalne samouprave“, kazao je Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

On je izrazio ogromnu zahvalnost Vladi Republike Srbije, Kancelariji za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija i direktorki Gabrijeli Grujić koja, kako je rekao, već godinama unazad daje ogromnu podršku „i našim đacima, i našim školama, i našem gradu“

„Ne treba ni da kažem koliko će dualno obrazovanje doprineti razvoju našeg grada. Izgradnjom novog trening centra u Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’ ćemo dobiti 11 radionica i 20 specijalizovanih kabineta. Ovo je još jedna potvrda politike lokalne samouprave našeg grada koja će nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje, kao jedan od nosećih stubova razvoja našeg grada“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Gabrijela Grujić je kazala da joj je velika čast i zadovoljstvo što se stiglo na korak do raspisivanja tendera u novembru za izgradnju trening centra u Subotici, i da brzina transfera znanja uz osiguranje kvaliteta u vremenu u kome živimo zasigurno pripada platformi dualnog obrazovanja kroz novi kriterijum, kroz novi modalitet i kroz najveći trening centar koji će se graditi u Republici Srbiji.

„Površina trening centra će biti 3.650 kvadratnih metara, a vrednost investicije koju će finansirati Evropska investiciona banka u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje iznosi oko pet miliona evra. Na taj način smo obezbedili onaj kvalitet obrzovanja koji će mlade voditi na tržište rada, ali ne van Republike Srbije, nego upravo u gradu Subotici i šire“, rekla je Gabrijela Grujić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Ona je naglasila da je cilj ovog projekta da se integriše i formalno, i neformalno, i informalno obrazovanje kako bi se svim mladima omogućilo da za obrazovne profile i standarde kvalifikacija za koje su se opredelili imaju kvalitet obrazovanja koji im omogućava ne samo stručnost i savremena tehnološka znanja, nego i neke veštine kao što su timski duh, analitičnost, kritičko mišljenje i kreativnost.

„Donošenje odluke da napravimo jedan ozbiljan zaokret u sistemu stručnog obrazovanja, da izgradimo trening centre i opremimo ih najsavremenijom opremom svedoči koliko Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije razmišljaju o tome šta je to što je potrebno da uložimo u naše mlade ljude, kakav kvalitet obrazovanja, kakav kvalitet odnosa prema sopstvenoj karijeri, prema ličnom razvoju, prema karijernom vođenju i savetovanju. Zašto Subotica? Upravo zbog toga što ovde odavno imamo snažnu podršku ne samo u Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’, već i Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi, kao i snažnu podršku lokalne samouprave, gradonačelnika Subotice i privrede“, zaključila je Gabrijela Grujić.

1 / 11 Foto: Grad Subotica

Željko Rajčić je, između ostalog, naveo da Tehnička škola „Ivan Sarić“ danas obeležava 78 godina postojanja i da ovaj dan predstavlja istorijski momenat u srednjem stručnom obrazovanju i za ovu školu, i za ovaj grad, i za ovu regiju.

„Naša škola postaje trening centar za formalno, neformalno i informalno obrazovanje. Trudili smo se da budemo škola koja je lider u dualnom obrazovanju, škola koja promoviše nove programe obrazovanja i to želimo da budemo i u budućnosti. Ovim putem se zahvaljujem Republici Srbiji, Kancelariji za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija i Gradu Subotica što su omoguićili da naša škola bude trening centar za 21. vek“, istakao je direktor TŠ „Ivan Sarić“, Željko Rajčić.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track