RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska „presekla" Pojas Gaze na dva dela
Foto: Kurir

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska „presekla" Pojas Gaze na dva dela

Vesti -

Posle gotovo mesec dana najvećih sukoba Izraela i Hamasa, palestinske ekstremističke grupe, izraelska vojska je saopštila da je potpuno opkolila grad Gazu i „presekla" Pojas Gaze na dva dela - severni i južni. U najnovijem saopštenju, izraelska vojska je navela da su njene snage stigle do obale i najavljuje još snažniju kopnenu akciju u severnom delu Pojasa Gaze. Dodaju i da će nastaviti da „dopuštaju koridor" za stanovnike severnog pojasa Gaze i grada Gaze da idu na jug. Dok Izrael pojačava napade na Gazu u cilju potpunog uništenja Hamasa, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena tvrdi da radi na uspostavljanju humanitarne pauze sukoba. Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i nekadašnji američki ambasador u Jordanu, nalazi se u Izraelu gde vodi razgovore sa tamošnjim zvaničnicima. Istovremeno je Entoni Blinken, državni sekretar SAD, doputovao u Tursku u kojoj nastavlja diplomatsku turneju po regionu i napore za postizanje pauze u sukobu Izraela i Hamasa.

Izrael je poručio da je napredak u oslobađanju talaca preduslov za bilo kakvu pauzu u njihovoj ofanzivi na palestinsku enklavu u kojoj su stigli do morske obale i i podelili time Pojas Gaze na severni i južni deo.

Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu. Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 9.700 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo.

Koje zemlje podržavaju Izrael, a koje osuđuju odmazdu?

Zašto je izraelska vojska izvela vazdušni napad na izbeglički kamp Džabalija?

Da li se mreža Hamasovih tunela prostire i ispod najvećih bolnica?

Kakve pretnje stižu iz Jordana?

Dragoljub Kojčić - politički filozof

Veselin Šljivančanin - oficir u penziji

Đorđe Todorov - Centar za društvenu stabilnost

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track