SLIKAJUĆI ŽIVOT: Tamara Kusovac, put žene umetnice kroz boje i izazove
Foto: Kurir

SLIKAJUĆI ŽIVOT: Tamara Kusovac, put žene umetnice kroz boje i izazove

Vesti -

Biti žena u umetnosti je putovanje puno izazova, ali i neograničenih mogućnosti za stvaranje i izražavanje. Žene umetnice često se suočavaju sa predrasudama i preprekama na putu ka ostvarenju svojih umetničkih ciljeva, ali isto otkrivaju snagu i inspiraciju na tom putu. Kroz svoje umetničko stvaralaštvo, istražuju teme koje odražavaju njihov unutrašnji svet. Biti žena u umetnosti je privilegija i odgovornost, ali i prilika da se kroz umetnost osnažimo i inspirišemo druge.

Jedna od tih žena je i umetnica Tamara Kusovac koja je u podkastu „Biti žena““ za sebe kaže: „Platno štafelaj, muzika i ja. To sam ja, to je neki mir, uživanje i lek za dušu“.

Ona je podelila svoje izazovno, ali i inspirativno iskustvo, stavove o snazi žene i hrabrosti da se suoči sa izazovima koje sama postavlja. Nikada se ne boji izazova i uvek ih prihvata kao priliku za rast.

  • Kao mala najviše sam se radovala bojankama, a još kad bih dobila komplet drvenih bojica, to bi bio pun pogodak. Osim toga, moj tata je želeo da upiše Likovnu akademiju, ali deda Crnogorac to nije dozvolio govoreći: „Čuš, kičica! Ne, no prava“!

Moj otac je to sve ispoštovao, ali je ostala ljubav prema slikarstvu. Još kao mala volela sam da se šćućurim pored njega dok slika, i tada sam zavolela miris boja. Kada sam završila osnovnu školu, nije se postavljalo kao putanje šta ću upisati dalje, znalo se, dizajnerska škola.

00:44

PROMO BITI ŽENA TAMARA KUSOVAC

O svojim počecima kaže da je prvo dizajanirala i oslikavala nakit, onda svilu, staklo, keramiku, porcelan, lampe, kravate, drveni nameštaj…

  • Potom sam htela veću površinu i tada sam krenula sa oslikavanjem komadnog nameštaja. Dugo sam se na tome zadržala. Posle toga je došlo platno.

U podkastu „Biti žena“ naša sagovornica pojašnjava da je odluka na nama da li ćemo biti jaka ili slabija žena.

  • Ja volim što sam žena, nije mi teško, a kada mi treba pomoć, ja je zatražim.

Za sebe Tamara kaže da često izazove i kada ih nema, sama napravi, i ne plaši ih se.

  • Šetajući se Knez Mihajlovom pre 20-ak godina videla sam otvaranje izložbe i otišla sam tamo. Bilo je dosta umetnika koji su izlagali. Videla sam da nikoga nema sa oslikanim staklom. Odmah sam potražila organizatora, predstavila mu svoje radove i vrlo brzo sam bila u timu tih umetnika.

Jedan od najzanimljivijih projekata u njenoj karijeri bila je intervencija u renoviranju domova socijalno ugroženih porodica.

  • Pozvali su me u jedan serijal gde su se renovirali životni prostori socijalno ugroženim porodicama. I to je sve trebalo da bude gotovo za 5, 6 dana. Sećam se prve porodice sa Banjice, gde sam ugledala šporet „Smederevac“. Uzela sam poklopac šporeta i odnela u atelje. Naslikala sam jednu buckastu sovu sa jarkim bojama, dekorisala sa štrasom i cirkonima i kad sam otišla ljudi sa seta su se oduševili i pitali: „Zašto sova?“. Odgovorila sam da kad se sova nastani u nekom domaćinstvu, ona postaje njegova čuvarkuća.
Biti žena
foto: Kurir

Skeniranjem (slikanjem) kamerom telefona ovog QR koda stižete do jedanaeste epizode podkasta Biti žena koja će biti dostupna od 19.00.

  • Podkast „Biti žena“ realizuje WMG sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track