PLAN ZA RAZVOJ GLAVNOG GRADA: Jednaki uslovi za sve
Foto: Shutterstock

PLAN ZA RAZVOJ GLAVNOG GRADA: Jednaki uslovi za sve

Beograd 2030 -

Sveobuhvatna strategija razvoja prestonice, projekat „Beograd 2030“, sastavljena je od devet poglavlja, čiji je cilj poboljšanje položaja građana

Vizija „Beograda 2030“ okrenuta je svakom njegovom stanovniku, okruženju u kome će živeti, školama koje će pohađati, poslovima koje će obavljati, javnim službama koje će ga opsluživati. Strategija i desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je kroz ključnih devet poglavlja koja obuhvataju najvažnije teme - od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave, sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Društvena odgovornost i jednakost

Drugo poglavlje odnosi se na jednake uslove za sve. Beograd je grad tolerancije, empatije i jednakih šansi za sve njegove građane.

Socijalna sigurnost ostvariće se zalaganjem za prava, položaj i interese slabih, siromašnih, nezaštićenih i iz bilo kog razloga ugroženih pojedinaca i grupa. Beograd će postati pravedan grad, u kome ljudi žive u uslovima sigurnosti, jednakosti i participacije u odlučivanju o svim aspektima života.

Beograd, grb, Grb Beograda
foto: Beograd.rs

„Beograd 2030“ će biti grad sa većim brojem multifunkcionalnih prostora prilagođenih svestranim potrebama građana, grad koji je još atraktivniji i privlačniji za svakoga.

Takođe, nastaviće da ohrabruje građane da aktivno učestvuju u kreiranju gradskih politika, da pružaju podršku jedni drugima, da ponovo izgrade i ojačaju veze sa kompanijama, pokazuju uzajamno poštovanje i otvorenost za sve.

Urbana infrastruktura

Poglavlje tri - urbana infrastruktura, predstavlja jedna od najvažnijih faktora za ostvarivanje vizije razvoja Beograda. Zato će u narednih deset godina najveći broj investicija biti realizovan u ovoj oblasti. Obezbedićemo urbanističko planiranje bazirano na principima društvene, ekonomske, ekološke i kulturne održivosti, kao i odgovorno i domaćinsko upravljanje javnim preduzećima.

Razvijamo koncept urbane mobilnosti i gradimo moderne saobraćajnice po meri biciklista i pešaka, smanjujući gužve i buku u saobraćaju.

Borimo se protiv nelegalne gradnje, čuvamo istorijska gradska jezgra, istovremeno stvaramo naselja sa najvišim ekološkim standardima i kvalitetom života porodice.

Radimo na unapređenju sistema javnih i komunalnih preduzeća, tako da usluge javnih preduzeća budu kvalitetne, usmerene na krajnje korisnike i pružane po konkurentnoj ceni.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track