BEOGRAD: Policiji kriv vozač tramvaja jer je dobio batine!

Opasna odbrana od nasilnika

BEOGRAD: Policiji kriv vozač tramvaja jer je dobio batine!

Beograd -
Policajac mi je rekao i tebi i njemu pišemo prekršajne prijave. Bio sam šokiran i upitao zašto meni, a oni su mi rekli da nema svedoka da potvrde da me je napao, kaže vozač GSP Dragan P.

BEOGRAD - Vozač tramvaja Dragan P., na koga je pre nedelju dana nasrnuo putnik, možda će morati da snosi zakonske posledice budući da je protiv njega pokrenuta prekršajna prijava jer je pokušao da se odbrani od nasilnika.

U Prekršajnom sudu ne pamte da li je i kada napadač na vozača gradskog prevoza dobio kaznu zatvora.Naime, 28. septembra kod Bajlonijeve pijace u tramvaju na liniji 2, grupu mladića koji su galamili, vozač je zamolio da se utišaju da bi, kako nam je ispričao, mogao da čuje ukoliko mu se neko od putnika obrati. Tada, revoltiran time što im se vozač obratio, mladić N. J. uputio se do njegove kabine u nameri da se obračunaju.

- Prišao mi je i počeo da me vređa sasipajući mi niz gnusnih psovki u lice. Ponovo sam ga zamolio da se odmakne i pusti me da radim svoj posao. Međutim, on se nije zaustavljao sa uvredama i ušao je u moju kabinu. Kada sam se pridigao gurnuo me je na šipku i izderao sam rame. Tada me je dva puta udario iznad levog oka i u bradu, priča potrešeno vozač.

On kaže da nije pritisnuo panik taster u svojoj kabini jer su se u tom trenutku na stanici kod Bajlonijeve pijace pojavili policajci koji su obojicu izvukli napolje.

- Mladić se ni tada nije zaustavljao već je nastavio da nasrće na mene iako ga je policija držala. Tada mi je jedan od policajaca rekao: “I tebi i njemu pišemo prekršajne prijave”. Bio sam šokiran i upitao zašto meni, a oni su mi rekli da nema svedoka da potvrde da me je napao, dodaje vozač.

Iz MUP-a stigla je potvrda da se “dežurni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva izjasnila da u pomenutom događaju nema elemenata krivičnog dela već da se protiv vozača D.P. i putnika N.J. podnesu prekršajne prijave u redovnom postupku zbog učestvovanja u tuči”.

- Odneo sam im posle snimke i liste iz Urgentnog centra i jedan od inspektora rekao mi je da neću odgovarati, ali ako ta prijava stigne ne znam šta ću da radim, angažovaću advokata pa da vidimo treba li ja nekog da tužim, priča vozač. U prekršajnom sudu ističu da se prema Zakonu o javnom redu i miru napadi na vozača tretiraju isto kao porodično nasilje ili kafanska tuča.

- Za takav prekršaj predviđena je novčana sankcija ili kazna zatvora. Ne sećam se kada je poslednji put neko završio u zatvoru zbog napada na vozača, ali to ne znači da se nije dogodilo. Zakon nam je zastareo pa ne podrazumeva specifičnost prekršaja kao što je napad na vozača gradskog prevoza već ovo delo je izjednačeno sa ostalim prekršajima u kojima se oštećenom smatra javnost, kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda.Napadači na ženu vozača tramvaja nisu uhvaćeni

Napadači na ženu vozača tramvaja na liniji pet koja je istog dana pretrpela brutalne batine od putnika, još nisu uhvaćeni.

- Policija Zvezdare intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi sa tim događajem i poseduje određena operativna saznanja koja će doprineti rasvetljavanju događaja i identifikaciji lica, rečeno je u MUP-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track