DAN ZAŠTITE OD POŽARA: Održana pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji!
Foto: Mup

Vatrogasci prikazali uvežbanost

DAN ZAŠTITE OD POŽARA: Održana pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji!

Beograd -
U nekoj normalnoj državi, vi biste bili heroji. Kod nas, morate da se dokazujete svaki dan i jedna greška može da poništi sve ono što ste uradili u prethodnom periodu. Vi rizikujete svoje živote spasavajući ljude koje uopšte ne poznajete, zato ja želim u ime države Srbije da vam se zahvalim,rekao je Dačić
1 / 13 Foto: Mup

BEOGRAD - Centar za reagovanje u slučaju humanitarnih i vanrednih situacija biće osnovan sledeće godine u Nišu u saradnji sa Ruskom Federacijom, rekao je danas predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na pokaznoj vežbi povodom Dana zaštite od požara održanoj na Adi Ciganliji kazao da je za osnivanje Centra Ruska Federacija već izdvojila sredstva, a da je Vlada Srbije usvojila odluku da se reši pitanje prostora kako bi Centar dobio deo kasarne u Nišu, kako je i planirano.

"Očekujem da ćemo nivo usluga koje pružamo za građane biti povećan u narednim godinama otvaranjem i zvaničnim početkom rada Centra za reagovanje u slučaju humanitarnih i vanrednih situacija u Nišu koji mi gradimo sa Ruskom Federacijom", naveo je Dačić.

Premijer je naveo da je potrebna dalja obuka i moderna oprema članstva u svim vatrogasnim službama i dodao da vatrogasci koji su neuspešno pokušavali da ugase požar na južnoj tribini tokom utakmice Zvezde i Partizana u subotu nisu iz MUP-a.

"Vatrogasci koji su bili na derbiju nisu iz MUP-a. Pretpostavljam da jesu da bi bolje odradili posao. To je već pitanje za organizatora utakmice", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je čestitao pripadnicima MUP-a Srbije Dan zaštite od požara i poručio da svi zajedno treba da izgrade "jedinstven sistem koji će omogućiti da se građani osećaju sigurno u ovoj zemlji".

"U nekoj normalnoj državi, vi biste bili heroji. Kod nas, morate da se dokazujete svaki dan i jedna greška može da poništi sve ono što ste uradili u prethodnom periodu. Vi rizikujete svoje živote spasavajući ljude koje uopšte ne poznajete, zato ja želim u ime države Srbije da vam se zahvalim", zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić ukazao je na opasnost od požara što je učestala pojava nakon naglih klimatskih promena poslednjih sedam godina u Srbiji. "U prethodnoj godini u Srbiji je bilo preko 18.000 požara u kojima je stradalo 38 ljudi, ali je oko 1.200 spaseno zalaganjem vatrogasaca spasilaca", kazao je Marić.

Plakete zahvalnosti uručene su, Dačiću i Helikopterskoj jedinici MUP-a, kao i pripadnicima Sektora koji su pokazali požrtvovanost u radu.

Pripadnici MUP-a Srbije izveli su pet pokaznih vežbi - gašenje požara na cisterni za prevoz nafte, evakuaciju ugroženih radnika u poslovnom objektu, spasavanje povređenih iz automobila, spasavanje na vodi, kao i pružanje prve pomoći povređenima.

Dan zaštite od požara obeležava se 7. novembra, jer je tog dana 1834. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, na nalog kneza Miloša Obilića, sačinio i potpisao "Uredbu o gašenju požara" koja je osnov za sve pravne propise u toj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track