ČOVIĆ: Na sastanku Privremenog veća nije bilo reči o novom članu!
Foto: Nemanja Pančić

Vlada Srbije određuje Pašićevu zamenu

ČOVIĆ: Na sastanku Privremenog veća nije bilo reči o novom članu!

Beograd -
Dobro smo sarađivali oko tri nedelje, ali ja sam dugo u politici i znam šta je to stranačka disciplina, rekao je Čović

BEOGRAD - Članovi Privremenog organa uprave nisu razgovarali o tome ko će zameniti predstavnicu DS u tom telu, Tatjanu Pašić, jer je zadatak Vlade Srbije da imenuje novog članova tog tela, izjavio je danas član Veća Nebojša Čović.

Čović je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada, rekao da mu je žao što je Pašićeva odlučila da podnese ostavku na funkciju u Privremenog veća.

"Dobro smo sarađivali oko tri nedelje, ali ja sam dugo u politici i znam šta je to stranačka disciplina", rekao je Čović.

On je ponovio da će Vlada Srbije odrediti novog člana Privremenog organa (veća).

Na pitanje da li bi to mogao da bude neko iz Liberalnodemokratske partije (LDP), Čović nije mogao da odgovori, jer kako je rekao Vlada je ta koja će odrediti predstavnik koje stranke će biti i Privremenom organu (veća).

Čović: Privremeno finansiranje do kraja nedelje

Član Privremenog organa uprave grada Beograda Nebojša Čović rekao je danas da će odluka o privremenom finansiranju grada biti doneta do kraja ove ili početkom iduće nedelje i dodao da je gradska kasa prazna i da za prva tri meseca sledeće godine za funkcionisanje grada nedostaje 10 milijardi dinara.

Čović je na konferenciji za novinare rekao da iako postoji problem daljeg funkcionisanja Grada da će se Privremeni organ potruditi da on normalno funkcioniše.

"Beogradu su ostali gubici i nemojte se plašiti ako već sad kažemo da hoćemo da proverimo , i to nije nikakav kazneni istražni organ, kome su ostali dobici i to radimo dobronamerno", rekao je Čović.

Čović je naveo da po zakonu Privremeni organ ima obavezu da do kraja godine donese odluku o privremenom finansiranju, da sinhronizuje ceo sistem Beograda i gradskih opština i zato se radi na tome da finansiranje prva tri emseca bude što realnije.

On je kao primer naoveo da Beograd ima obaveze prema bankama za kredite koji su uzeti u prethodnim periodu i prema Fondu za razvoj koje ukupno za poslednja četiri meseca iznose oko 1,8 milijardi dinara.

"To su anuiteti koje moramo da platimo za prethodna četiri meseca a u januaru nas čeka još 1,5 milijardi dinara, koje treba da uđu u privremeno finansiranje a tome treba dodati i normalno funkcionisanje gradskih sistema kao što su gradski prevoz, Beogradske elektrane, Beogradput, Beogradski vodovod...", rekao je Čović.

"Naravno, opružićemo se koliko možemo", naglasio je on, dodajući da se Privremeni organ sigurno neće zaduživati i da će biti izvršeni zadaci koje je postavila Vlada.

"Nakon toga će biti izabrana nova Skupština i doći će ljudi koji će moći da nastave taj posao", rekao je on.Čović je prokomenatarisao najavljeno povećanje poreza na imovinu koje će prema odluci, a na osnovu analize Privremenog organa, iznositi do 80 odsto.

Čović je objasnio da će se to povećanje odnositi od 80 odsto samo na "egzotične delove Beograda - Dedinje, Senjak".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track