Stefanović prelomio: Izbori u Beogradu 16. marta
Foto: Zorana Jevtic

Sednica Skupštine 20. januara

Stefanović prelomio: Izbori u Beogradu 16. marta

Beograd -
Izbore ću raspisati verovatno krajem sledeće nedelje... To je realan datum o kojem smo razgovorali i u skladu sa zakonskim rokovima, rekao je šef parlamenta

BEOGRAD - Počelo odbrojavanje.Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, rekao je juče da će izbori u Beogradu biti održani 16. marta.- Izbore ću raspisati krajem sledeće nedelje. Opredelio sam se da izbori budu 16. marta, to je realan datum o kojem smo razgovarali i u skladu sa zakonskim rokovima - rekao je Stefanović i dodao da SNS još nije zauzeo stav da li će se ići na vanredne parlamentarne izbore ili ne.Sve stranke spremneAnketa Kurira je pokazala da su stranke spremne za beogradske izbore, ali, osim DS, gde u trku za prvog čoveka prestonice najverovatnije, u zavisnosti od razvoja događaja u stranci, ulazi Dragan Đilas, i SPS, čiji će kandidat biti Aleksandar Antić, niko ne želi da saopšti svog kandidata.Tajnoviti SNSSNS je spreman za izbore i, prema rečima Aleksandra Jovičića, potpredsednik IO SNS očekuje ubedljivu pobedu.- Još nismo razgovarali o koalicijama, to će biti jedna od tema na zasedanju Predsedništva stranke. Dobro je da kampanja bude što kraća i da odmah posle izbora počne realizacija programa. Naprednjaci su ranije najavili da će za beogradske izbore predstaviti čitav tim ljudi koji bi vodio grad, ali da još uvek ne mogu da saopšte imena.S druge strane, kako saznajemo, kandidat SPS za gradonačelnika najverovatnije će biti Aleksandar Antić, predsednik GO SPS i ministar saobraćaja. U razgovoru za Kurir Antić kaže da će socijalisti narednih dana početi razgovore pre svega sa svojim koalicionim partnerima iz PUPS i JS.- Dva meseca za kampanju će biti sasvim dovoljno. Od toga ćemo za kampanju utrošiti četiri-pet nedelja, jer moramo da se bavimo i drugim poslom na gradskom i republičkom nivou. Očekujemo dobar izborni rezultat - ističe on, a Andrija Mladenović iz DSS kaže da su u njegovoj stranci spremni i da su formirali izborni štab.DSS nema sredstava- Što se tiče koalicionih partnera, kontaktirali smo s nekim manjim strankama. To će narednih dana razmatrati GO, koji će svoj predlog uputiti Predsedništvu stranke, a Predsedništvo donosi odluku - rekao je Mladenović, ne želeći da precizira o kojim strankama je reč.On procenjuje da će za kampanju biti sasvim dovoljno vremena, ali i dodaje da DSS i „nema mnogo sredstava za dužu kampanju“.Kandidat DS za gradonačelnika biće najverovatnije zasad aktuelni predsednik te stranke Dragan Đilas, a kako nezvanično saznajemo, demokrate će na izbore izaći same.

ČINJENICEGradonačelnici Beograda u poslednjih 15 godina- Vojislav Mihailović 22. 1. 1999 - 5. 10. 2000.- Milan St. Protić 5. 10. 2000 - 20. 3. 2001.- Dragan Jočić (v. d.) 20. 3. 2001 - 1. 6. 2001.- Radmila Hrustanović 1. 6. 2001 - 3. 10. 2004.- Nenad Bogdanović 3. 10. 2004 - 27. 9. 2007.- Zoran Alimpić (v. d.) 27. 9. 2007 - 21. 7. 2008.- Branislav Belić (v. d.) 21. 7. 2008 - 19. 8. 2008.- Dragan Đilas 19. 8. 2008 - 18. 11. 2013.

Udruživanje snagaLJAJIĆ: MOGUĆA KOALICIJA SA SNS ILI SPSPrema rečima Rasima Ljajića, predsednika SDPS, oni se spremaju za izbore od trenutka kad su uvedene privremene mere.- Nismo još doneli odluku da li ćemo sami ili u koaliciji, to ćemo odlučiti u narednih desetak dana. Ukoliko se budemo odlučili za koaliciju, prvo ćemo da razgovaramo sa SNS i SPS, a onda i s LDP. Ako budemo nastupili samostalno, cilj nam je da pređemo cenzus, a ako budemo u koaliciji, da ostvarimo što bolji rezultat - kaže Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track