POGLEDAJTE SCENE HORORA: Lančani sudar kamiona i dva tramvaja, 20 povređenih, dvoje kritično
Foto: Dragam Kadić

Linija 13

POGLEDAJTE SCENE HORORA: Lančani sudar kamiona i dva tramvaja, 20 povređenih, dvoje kritično

Beograd -
U nesreći su teže povređeni suvozač u kamionu i vozač jednog od tramvaja koji su učestvovali u nesreći
1 / 8 Foto: Dragan Kadić

BEOGRAD - Vozaču kamiona koji je učestvovao u sudaru sa dva tramvaja na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Antifašističke borbe na Novom Beogradu tužilac je odredio pritvor, a tramvajski saobraćaj je nešto posle 17 časova prodario u smeru ka centru grada.

Načelnik beogradske uprave saobraćajne policije Dragan Bogosavac izjavio je da zvanična istraga još nije utvrdila detalje nesreće, koja se desila oko 15:30 časova, i da zato ne može da kaže ko je za nju odgovoran.On je najavio da će, čim se utvrde uzroci nesreće, biti izdato zvanično saopštenje.

U lančanom sudaru koji se dogodio danas popodne oko 15.30 časova u bulevaru Milutina Milankovića i Antifašističke borbe na Novom Beogradu povređeno je 20 osoba, od čega su dve osobe i oni su prebačeni u Urgentni centar. Dve osobe su teško povređene u sudaru tramvaja i kamiona, a još 18 ljudi lakše, rečeno je u Urgentnom centru. Teže su povređeni jedna putnica tramvaja i suvozač kamiona koji ima povredu noge.

Posle današnje teške saobraćajne nesreće na Novom Beogradu, u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije primljeno je 16 osoba, od kojih su dve sa teškim povredama, izjavio je lekar te zdravstvene ustanove Goran Petrović.

On je novinarima ispred Urgentnog centra, u koji su došli i predstavnici Privremenog organa grada Beograda, rekao da su teže povređeni suvozač u kamionu i vozač jednog od tramvaja koji su učestvovali u nesreći.Petrović nije želeo da spekuliše da li su dve teže povređene osobe u životnoj opasnosti, istakavši da su u toku medicinske analize.Ostali povređeni imaju lakše povrede i reč je o putnicima tramvaja.

Sekretar Privremenog organa Goran Vesić, koji je razgovarao sa teško povređenom ženom koja je upravljala jednim od tramvaja, rekao je novinarima da je ova nesreća upozorenje svim učesnicima u saobraćaju da moraju da vozilima upravljaju sa većim oprezom.

Vesić nije mogao da prejudicira ko je odgovoran za nesreću u blizini buvlje pijace na Novom Beogradu, naveo je da je vozač kamiona zadržan, ali da to ne mora unapred da znači da je on i odgovoran za udes.

Kako Kurir nezvanično saznaje nesreća se prema prvim informacijama dogodila kada je kamion pančevačkih registracija na raskrsnici bulevara Mihajla Pupina i Antifašističke borbe prošao na crveno svetlo udario u jedan tramvaj na liniji 13, a zatim nastavio da se kreće i posle nekoliko metara udario u drugi tramvaj na liniji 9.

- Kamion se kretao paralelno sa tramvajima i najpre je udario u tramvaj koji je skretao desno ka gradu, a potom u tramvaj koji je skretao prema Buvljaku. Povređena je i vozačica tramvaja, a o drugom vozaču još nemamo informacije - izjavili su u GSP.

Od siline udarca prema rečima očevidaca oba tramvaja su izbačena iz šina, a unutar vozila haos i veliki broj povređenih osoba. Na mesto nesreće u pomoć su prvi priskočili vatrogasci koji su počeli sa očevicima nesreće da spasavaju putnike i izvlače ih iz smrskanih vozila.

Brzom intervencijom povređeni čiji broj još uvek nije konačan kolima Hitne pomoći prebačeni su u Urgentni centar, a osim velikog broja lakše povređenih putinka četvoro je u teškom stanju od čega su dve osobe kritično i lekari se bore za njihov život.

U lančanom sudaru na Novom Beogradu danas po podne povređeno je 15 osoba, od kojih su dve odvežene na reanimaciju u Urgentni centar, rekla je portparol Hitne pomoći Nada Macura.

"Na lice mesta upućeno je pet lekarskih ekipa i dve transportne ekipe", rekla je Macura, navodeći da su sve povređeno osobe prevežene u Urgentni centar.

Portparol Kliničkog centra Srbije Aleksandra Berić potvrdila je da je u Urgentni centar doveženo 15 povređenih, ističući da je u toku dijagnostika.

Umesto tramvaja saobraćaju autobusi

Službe Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uspele su nešto posle 17 časova da sklone oštećeni tramvaj sa koloseka u smeru grada, pa je saobraćaj proradio, dok će sa drugim tramvajem to biti teže, jer je teško oštećen i izbačen je iz šina.

Ni Vesić, ni direktor GSP Dragoljub Spasić nisu mogli da precizira kada će biti uspostavljen tramvajski saobraćaj prema Novom Beogradu, objašnjavajući da je to teško prognizirati. Naše ekipe se trude da uklone drugi tramvaj, ali on je dosta oštećen i ne možemo da kažemo kad će posao da bude završen, objasnio je Spasić.

Saobraćaj na raskrsnici Bulevara Milutina Milankovića i Antifašističke i dalje je zaustavljen, a vozači se upućuju na okolne ulice.Umesto tramvaja, GSP je na tramvajske linije koje tuda voze uputilo autobuse, koji takođe koriste obilezne puteve.

Goran Vesić obišao povređene u saobraćajnoj nesrećiSekretar Privremenog organa grada Beograda Goran Vesić obišao je danas povređene u Urgentnom centru, koji su nakon teške saobraćajne nesreće u Novom Beogradu prevezeni u ovu zdravstvenu ustanovu. Neposredno pre toga Goran Vesić, zajedno sa sekretarom za saobraćaj Dušanom Rafailovićem i direktorom Direkcije za javni prevoz Uglješom Mitrovićem, obišao je i mesto nesreće.

– Istraga će da pokaže ko je izazvao nesreću. Žalosno je to što se desilo i ako bilo kakvu pouku možemo da izvučemo iz ovoga jeste da svi moramo da budemo oprezniji u saobraćaju – istakao je Vesić.

http://www.youtube.com/watch?v=dcLBfSemfKM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track