Beograd na vodi obnavlja najlepšu zgradu prestonice

Zgradi Beogradske zadruge napokon se vraća stari sjaj

Beograd na vodi obnavlja najlepšu zgradu prestonice

Beograd -
Zahvaljujući donaciji investitora projekta „Beograd na vodi“ od dva miliona evra, počela rekonstrukcija zgrade Beogradske zadruge, zapuštene duže od pola veka

BEOGRAD - Projekat budućnosti.Rekonstrukcija Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici uveliko je počela zahvaljujući donaciji investitora projekta „Beograd na vodi“ od dva miliona evra, na radost svih onih koji već više godina apeluju da se zaustavi propadanje zgrade koju neki stručnjaci smatraju najlepšom zgradom u Beogradu, uz zdanje Narodne banke Srbije.Obnova ove zgrade, spomenika kulture od velikog značaja u koji više od 50 godina nije uloženo praktično ništa, prvi je korak u izgradnji „Beograda na vodi“. Nakon završetka radova na zgradi Beogradske zadruge, sledeći korak je sređivanje četvrti Savamala.Saradnja sa ZavodomSrđan Rupar, inženjer, i Aleksandra Karlovčan, koordinator projekta, kažu da je ovo prvi veliki korak i da je šest meseci intenzivnog rada s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata urodilo plodom.- Beogradska zadruga je jedan od najlepših objekata u Beogradu i nju su obeležila mnoga istorijska dešavanja. Mi smo prepoznali vrednost te zgrade i zato je ona prvi korak u izgradnji „Beograda na vodi“. Trenutno se radi na restauraciji i adaptaciji spoljne fasade, a pored toga radimo i unutrašnje radove u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ono što je bitno jeste da zgrada mora da zadrži stari sjaj - kaže Aleksandra Karlovčan i dodaje da su svakodnevno u kontaktu sa svojim partnerima, s kojima koordiniraju na svaka dva sata slikama i videom.Prema rečima koordinatora, ako sve bude išlo po planu, radovi bi trebalo da budu završeni do 15. maja, kada bi trebalo da bude i zvanično otvaranje.- Planiramo da otvaranje bude 15. maja, a ovaj prostor će prvenstveno biti namenjen za prezentaciju „Beograda na vodi“. Dve najlepše sale u ovoj zgradi konačno će moći da se koriste. U jednoj od njih nalaziće se maketa „Beograda na vodi“, koja će biti veličine šest puta četiri metra, i svi će moći da dođu da vide kako izgleda naš budući projekat - kaže Aleksandra Karlovčan.Spremni za nastavakKad zgrada Beogradske zadruge dobije svoj sjaj, naredni korak je Savamala.- . Počećemo od Karađorđeve i Savske ulice, Bulevara vojvode Mišića, a nakon toga počećemo da sređujemo hotel „Bristol“ i železničku stanicu - kaže naš sagovornik.Svi radnici koji su angažovani rade u dve smene, a trenutno su u toku grubi radovi.- Radimo punom parom. Nije teško i stižemo sve u roku - kaže električar Rade Stojanović.

IstorijatSTOGODIŠNJI SVEDOKU izgradnji Beogradske zadruge nekoliko elemenata korišteno je prvi put, kao što su temelji od armiranog betona i prenapregnuti beton. Podignuta je između 1905. i 1907. godine, a projektovali su je Andra Stevanović i Nikola Nestorović. U njoj je bilo sedište Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju, kako je glasio pun naziv te institucije, osnovane 1882. godine, namenjene malim i srednjim trgovcima, zanatlijama i činovnicima.Postojalo je odeljenje za bankarstvo i odeljenje za osiguranje, koje je predstavljalo prvu domaću osiguravajuću kuću, formiranu 1897. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track