POČELE TERAPIJE NA HIPODROMU: Konjić Kleopatra glavni je terapeut!
Foto: Kurir Arhiva

Lečenje uz pomoć konja

POČELE TERAPIJE NA HIPODROMU: Konjić Kleopatra glavni je terapeut!

Beograd -
Ovaj mirni konjić razlikuje bolesnu decu i njima gotovo sve dopušta. Ovakvo druženje za decu s posebnim potrebama prava je radost i ne doživljavaju je kao odlazak lekaru

BEOGRAD - Udruženje za terapiju pomoću konja Guliver saopštilo je danas da je posebno obučeni tim na Beogradskom hipodromu počeo da radi terapije koje su izuzetno efikasne za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i pozvalo ljude dobre volje da novčanim prilozima pomognu njihove aktivnosti.

Terapije su počele nakon što je udruženje dobilo prvog hipoterapeuta u Srbiji, koji se pridružio timu na hipodromu. Ipak, glavni terapeut je konjić Kleopatra, rase haflinger, izuzetno mirnog temperamenta, odličnog koraka i građe baš kakva je potrebna za hipoterapiju.

O njoj se već više decenija brine na najbolji mogući način Konjički klub Aleksa Dundić, a ona vraća pomažući najranjivijim pojedincima našeh društva - bolesnoj deci, saopštilo je udruženje.

Kleopatra razlikuje bolesnu decu i njima gotovo sve dopušta. Za razliku od klasičnih vežbi na koje često deca nevoljno idu, druženje sa Kleopatrom za decu sa posebnim potrebama je prava radost i ne doživljavaju je kao terapiju.

U udruženju "Guliver" objašnjavaju da hipoterapiju, kao poseban oblik fizioterapije na neurofizioškoj osnovi, izvodi tim u čijem su stalnom sastavu fizioterapeut sa dodatnim obrazovanjem - hipoterapeut, predstavnik konjičkog sporta, konj i pacijent.

Osnov za postizanje rezultata je kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 impulsa u minuti (što je jednako broju impulsa pri ljudskom hodu) koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od leđa na trup, posredno na celo telo, trodimenzionalno kretanje trupa kroz sve tri ravne i telesna temperatura konja, koja uz ritmične pokrete utiče na tonus.

Među najvažnijim efektima hipoterapije su pozitivne promene mišićnog tonusa i izgradnja centralnog mišićnog tonusa, prekidanje patoloških, nepravilnih obrazaca kretanja, kao i pozitivan uticaj na ravnotežu, mišićnu snagu i izdržljivost.

"Imajući u vidu da je konj kao terapeut nezamenljiv kao terapija, cilj udruženja je da uključivanjem što većeg broja privrednika u sponzorisanje aktivnosti Gulivera, ovu izuzetno efikasnu terapiju učinimo dostupnom što većem broju dece", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track