SAMO KOD NAS NEMA: Pentaksima ima u svim susednim državama
Foto: Shutterstock

Besplatne za svu decu

SAMO KOD NAS NEMA: Pentaksima ima u svim susednim državama

Društvo -
U Hrvatskoj i Srpskoj deficitarnih vakcina ima sasvim dovoljno

BEOGRAD - U Hrvatskoj i u RS nema nestašica petovalentnih vakcina koje se daju deci kao zaštita od određenih vrsta bolesti.

"U Hrvatskoj trenutno nema problema s nabavkom petovaletnih vakcina za decu, jer još od ranije imamo vakcine", izjavio je doktor Bernard Kajić, stručnjak za vakcinaciju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj se trenutno u programu redovne, obavezne vakcinacije nalazi petovalentna vakcina proizvođača "Sanofi Paster" - pentaksim (pentaxim), koji je prošle godine prošao na konkursu, i ona je besplatna za svu decu.

U Republici Srpskoj takođe trenutno ima dovoljno petovalentnih vakcina pentaksim i infanrik, potvrdila je za Betu portparolka Fonda zadravstvenog osuguranja RS Darija Filipović.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS i Institut za javno zdravstvo RS već su u dogovorima sa dobavljačima kako se ne bi desila situacija kao u Srbiji", kazala je Filipović.

U apotekama u Srbiji poslednjih dana vlada nestašica ovih vakcina, čiji su proizvođači "Glakso Smit Klajn" i "Sanofi Paster".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja