Vesić: Beograd bezbedan, Sava i Dunav u stagnaciji
Foto: Kurir Štampano

Nema opasnosti od izlivanja

Vesić: Beograd bezbedan, Sava i Dunav u stagnaciji

Beograd -
Situacija s vodostajem u Beogradu je stabilna, ispod nivoa vanredne odbrane od poplava i na Savi i na Dunavu. S nasipima i bedemima koji su urađeni grad je potpuno bezbedan i stabilan, naveo je gradski menadžer

BEOGRAD - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić rekao je danas da je nivo vodostaja Save i Dunava u staganciji i da prestonici ne preti opasnost od izlivanja tih reka.

"Situacija s vodostajem u Beogradu je stabilna, ispod nivoa vanredne odbrane od poplava i na Savi i na Dunavu. S nasipima i bedemima koji su urađeni grad je potpuno bezbedan i stabilan", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, nasipi i bedemi podignuti su preventivno, jer nije bilo izvesno koliki će biti vrh vodenog talasa u Beogradu. Vesić je, međutim, napomenuo da je zbog visokog vodostaja i dalje na snazi zabrana rada splavova na beogradskim rekama, koja je uvedena 16. maja.

"U zavisnosti od situacije i ta će se odluka razmatrati. U ovom trenutku zabrana i dalje važi jer pri ovako visokom vodostaju nije bezbedno za građane da borave na splavovima", rekao je Vesić. Gradski menadžer je dodao da je puštena struja u jednom delu Obrenovca. U toj opštini se trenutno intezivno raščišćava teren, a odluku o tome kada će građani moći da se vrate u svoj grad doneće, kako je rekao, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. Vesić je dodao da će glavni posao gradskih vlasti u narednom periodu biti da, u saradnji s opštinama, popiše štetu na privrednim i privatnim objektima, kao i na infrastrukturi.

Prema njegovim rečima, formirana je i komisija koja će se baviti ispitivanjem brojnih klizišta u Beogradu. "Zatim sledi sanacija štete koju ćemo vršiti kroz donacije, kroz dogovor s republikom i korišćenjem sredstava iz određenih fondova. Sada je najvažnije da životi ljudi više nisu ugroženi", rekao je Vesić.

Kada je reč o eventualnom ojačavanju postojećih bedema i nasipa kako bi se grad zaštitio od poplava u budućnosti, Vesić je naveo da će se tim poslom baviti preduzeća "Srbijavode" i "Beogradvode".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track