NA POTEZU INVESTITORI: Nema prepreka za izgradnju nebodera u Beogradu!
Foto: Vlada Srbije

Studija o visini objekata van snage

NA POTEZU INVESTITORI: Nema prepreka za izgradnju nebodera u Beogradu!

Beograd -
Investitorima se šalje poruka da gradska uprava ne želi više da gubi investitore, već hoće da stvori takav sistem da će mnogi želeti da ulažu u Beograd i neće morati da prikupljaju mnoštvo papira i godinama čekaju dobijanje građevinske dozvole", ističe gradonačelnik Beograda Siniša Mali

BEOGRAD - U petak će u obnovljenoj zgradi Beogradske zadruge premijer Aleksandar Vučić i investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar predstaviti master plan za "Beograd na vodi". Postavlja se velika maketa projekta, a građani će moći da vide i jedan kompletno opremljen stan u budućoj kuli.

Prepreka za gradnju kula više nema, jer je Studija koja je ograničavala visinu objekata van snage. Na potezu su sada investitori.

Na zeleno svetlo i dobijanje građevinske dozvole za izgradnju kule od 39 spratova na Novom Beogradu čeka rusko-srpska kompanija, a, kako kažu, plan je da se zida 2016. godine.

"Izgradnja visokih objekata ima mnoštvo prednosti u urbanističkom smislu jer na znatno manjoj površini imate mogućnost da izgradite relativno visoku površinu objekata, ostavljajući dosta prostora u parteru da ozelene i druge sadržaje", objašnjava menadžer kompanije "PSP Farman" Nebojša Crnobrnja.

Na Novom Beogradu će se graditi i Rotirajući toranj, jedinstven u Evropi. Imaće 101 sprat i centralni stub, oko kojeg će se spratovi okretati. I kod hotela "Jugoslavija" grčki investitor sprema projekat za dva nebodera.

U renoviranoj Beogradskoj zadruzi, gde će biti sedište preduzeća "Beograd na vodi", završavaju se pripreme za svečano otvaranje. Iz Skupštine grada kažu da je jedan od prioriteta gradskih vlasti da se geografski položaj prestonice iskoristi na najbolji način.

"'Beograd na vodi' je prioritet gradskih vlasti i plan je da se 2015. krene sa izgradnjom prve faze projekata.

Investitorima se šalje poruka da gradska uprava ne želi više da gubi investitore, već hoće da stvori takav sistem da će mnogi želeti da ulažu u Beograd i neće morati da prikupljaju mnoštvo papira i godinama čekaju dobijanje građevinske dozvole", ističe gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Studija visokih objekata ima svojih mana, ali ona mora da štiti izgled grada, smatraju stručnjaci.

"Struka je za izgradnju visokih objekata, ali pozicije moraju biti jasno definisane planskom regulativom i ne bi trebalo da budu podložne promeni na osnovu želja pojedinih investitora", istiže predsednica Društva arhitekata Beograda Vesna Čagić.

Za izvođače radova izgradnja velikih objekata je šansa da se oni oporave.

"Izgradnja ovako velikog kompleksa kao što je 'Beograd na vodi', uposliće značajne kapacitete domaće građevinske industrije, sprečiti rad na crno. Moraće firme koje budu izvodile radove, da donesu reference našim proizvođačima i mnoge firme iz stanja nelikvidnosti da vrate u stanje likvidnosti", navodi konsultant za nekretnine Goran Rodić.

Prve kule naši građani moći će da vide 2016. godine. Arapski investitor, kako je najavljeno, podići će oko dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Kula od 210 metara i tržni centar biće prvi objekti koji će se zidati.

( RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja