ZAVOD ZA BIOCIDE: Nema najezde komaraca u Beogradu!
Foto: Ap

Obavlja se monitoring

ZAVOD ZA BIOCIDE: Nema najezde komaraca u Beogradu!

Beograd -
Beograđani moraju da budu svesni toga da žive na dve reke i da je bilo mnogo padavina ove godine, što pogoduje razvoju komaraca kazao je predstavnik Zavoda za biocide Branislav Pešić i dodao da je reč o blagom povećanju u odnosu na prošlu godinu

BEOGRAD - Broj komaraca u Beogradu je u blagom porastu, a uzrok tome je velika količina padavina ove godine, kazao je predstavnik Zavoda za biocide Branislav Pešić.

On je podsetio da Beograd ima 180 kilometara priobalja, a da veći deo leve obale Dunava nije uređen, i da pored toga postoji i 3,5 kilometra drenažnih kanala, što sve veoma pogoduje razvoju larvi komaraca.

"Beograđani moraju da budu svesni toga da žive na dve reke i da je bilo mnogo padavina ove godine, što pogoduje razvoju komaraca", kazao je Pešić i dodao da "ne možemo govoriti o najezdi komaraca", već samo o blagom povećanju u odnosu na prošlu godinu.

On je pojasnio da se svakodnevno vrši monitoring i larvi i odraslih jedinki komaraca i da se tamo gde dođe do značajnog povećanja vrši zaprašivanje sa zemlje, a da se zaprašivanje iz aviona vrši tek kada do značajnih povećanja jedinki dođe u celom gradu.

Pešić je kazao da najviše komaraca ima u priobalnim delovima grada, a naročito na levoj obali Dunava, odnosno u Ovči i Borči, jer tamo često nije dobro regulisana kanalizacija, što takođe pogoduje širenju komaraca.

On je kazao i da prate slučajeve virusa Zapadnog Nila, pojasnio da taj virus ne prenosi neka posebna vrsta komaraca, već domaći komarci, ali da do sada Zavod nije registrovao zaražene jedinke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track