STOP GRIPU: Počela vakcinacija u domovima zdravlja
Foto: Beta

Batut

STOP GRIPU: Počela vakcinacija u domovima zdravlja

Beograd -
Sada je pravo vreme za vakcinaciju, ali treba znati da je vreme neophodno za sticanje imuniteta 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, podsećaju imunolozi

BEOGRAD - Vakcinacija protiv gripa je počela u domovima zdravlja sezonskom trovalentnom vakcinom, a preporučuje se pre svega hroničnim bolesnicima i starijoj populaciji, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

"Sada je pravo vreme za vakcinaciju, ali treba znati da je vreme neophodno za sticanje imuniteta 2-3 nedelje nakon davanja vakcine", podseća se u saopštenju.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama s hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, pre svega dijabetesom.Preporučljivo je da se vakcinišu i pacijenti s poremećajima rada bubrega i osobama sa oslabljenim imunitetom.

Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti i osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u zdravstvenim ustanovama.

"Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku", navedeno je u saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batutu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track