DAN SEĆANJA NA POČETAK NAPADA NA JUGOSLAVIJU: Odata počast braniocima Beograda
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

6.april 1941.

DAN SEĆANJA NA POČETAK NAPADA NA JUGOSLAVIJU: Odata počast braniocima Beograda

Beograd -
Komemorativnu svečanost uz državne i vojne počasti predvodio je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je, praćen delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, položio venac kraj spomenika

BEOGRAD - Centralna komemorativna svečanost povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji održana je danas kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu, na Zemunskom keju.

Komemorativnu svečanost uz državne i vojne počasti predvodio je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je, praćen delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, položio venac kraj spomenika.

Poštu palim žrtvama polaganjem venaca odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, letačkih udruženja, nevladinih organizacija, preživeli i potomci stradalih.

Šestog aprila 1941. godine, u 6.30 ujutru, vazdušne snage Trećeg rajha bombardovale su Beograd u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila iste godine.

Prestonicu je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd, a u vazdušnim borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

( EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track