CRNA STATISTIKA: Svakog dana po jedan Leskovčanin pokuša samoubistvo
Foto: Zorana Jevtić

Društveni problemi

CRNA STATISTIKA: Svakog dana po jedan Leskovčanin pokuša samoubistvo

Srbija -
Čak 250 pacijenata pokušalo je da se ubije samotrovanjem hemijskim supstancama ili gutanjem prekomerne doze lekova. Bilo je 4 pokušaja vešanja i 5 samopovređivanja žiletom, objašnjava doktorka Tatjana Jovanović

LESKOVAC - Zbog pokušaja samoubistva na Odeljenje psihijatrije leskovačke bolnice prošle godine primljeno je 259 pacijenata. Većina njih nije želela da nastavi lečenje.

Ovo su samo registrovani slučajevi, što znači da je, prema procenama, u proseku u Leskovcu svaki dan po jedna osoba pokušala sebi da oduzme život.

Razlog sve većeg broja pokušaja suicida lekari vide u ekonomskoj i društvenoj krizi.

"Čak 250 pacijenata pokušalo je da se ubije samotrovanjem hemijskim supstancama ili gutanjem prekomerne doze lekova. Bilo je 4 pokušaja vešanja i 5 samopovređivanja žiletom", kaže dr Tatjana Jovanović, načelnica Odeljenja psihijatrije.

Dodaje da najveći procenat među onima koji su pokušali samoubistvo čine osobe sa društvenim problemima, dok su pacijenti sa depresijom tek na drugom mestu, kao i da je uglavnom reč o osobama srednje životne dobi. Veliki deo njih nije želeo da nastavi lečenje, a sve češće na sebe ruku dižu osobe koje nemaju psihijatrijsku dijagnozu.

"Uglavnom je razlog to što ne vide izlaz iz teške ekonomske, socijalne, emotivne situacije u kojoj se nalaze", objašnjava doktorka Jovanović.

Zabrinjavajuće je to što se, prema rečima lekara, broj pokušaja samoubistava u ovoj godini povećava, a uočen je porast broja tinejdžera i dece koja dižu ruku na sebe, uglavnom uzrasta od 12 do 14 godina.

Prema poslednjem popisu, Leskovac ima 156.000 stanovnika, dok u samom gradu živi oko 69.000 ljudi.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track