BEOGRAD NA VODI Vujović: Zemljište 19 evra po kvadratnom metru!
Foto: Fonet Dragan Antonić

Eksproprijacija

BEOGRAD NA VODI Vujović: Zemljište 19 evra po kvadratnom metru!

Beograd -
Troškovi ekspropijacije će, biti oko 850 miliona dinara, što je predviđeno budžetom ove godine i oko 40 miliona evra u narednih pet godina, rekao je Vujović

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da će eksproprijacija zemljišta za projekt "Beograd na vodi" koštati u proseku 19,24 evra po kvadratnom metru"Troškovi ekspropijacije će, biti oko 850 miliona (dinara), što je predviđeno budžetom ove godine i oko 40 miliona evra u narednih pet godina. Kad se podeli 170 hektara sa tom svotom dobija se iznos od 19,24 evra po kvadratnom metru, što je vrlo niska cena", rekao je on u prepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije koja razmatra oko 70 amandmana na predlog posebnog zakona koji će omogućiti ekproprijaciju zemljšta za projekat "Beograd na vodi".

Prema rečima Vujovića, u obrazloženju zakona se navodi i da će uređenje javnih površina biti 33 milijarde dinara, što je otprilike 161 evro po kvadratnom metru.

"To je, takođe, jako nisko u odnosu na prosečnu cenu kvadratnog metra u Beogradu. Jako nisko", rekao je srpski ministar finansija.

Na kritike poslanika opozicionih stranka da u zakonu nema nikavog javnog interesa zbog kojeg bi bila sprovedena eksproprijacija, ministar pravde Srbije Nikola Selaković je više puta ponovio da se isključivo radi o javnom interesu, budući da će "Beograd na vodi", kako je istakao, doneti investiciju vrednu 3,5 milijarde evra.

Selaković je opoziciju optužio za "izvrtanje teze", poručujući da se predloženim zakonom definiše javni interes i predviđa postupak eksproprijacije, poručujucuci da se obrate Ustavnom sudu ako misle da je leks specijalis neustavan.

"Kakav privatni interes, kakva kompanija? Sve vreme mešate osnovne stvari. Mi ovde pričamo da se ovim zakonom utvrđuje javni interes", rekao je Selaković.

Projekat "Beograd na vodi" predviđa izgradnju stabmeno-poslovnog kompleksa, površine oko dva miliona kvadratnih metara, na obali Save, a Vlada Srbije planira da ga realizuje u saradnji sa kompanijom Igls hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslanici opzcionih partija, Demokratske stranke (DS), Nove stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS), su više puta ponovili da kod leks specijalisa o "Beogradu na vodi" nema nigde javnog interesa, jer država otkupljuje zemljište parama iz budžeta da bi ga dala jednoj privatnoj kompaniji. Ocenili su da to nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Poslanik opozocione Socijademokratske stranke (SDS) Janko Veselinović predlozio amandmanom da se iz predloga zakona izbaci reč javni interes, jer se, kao je rekao, radi se o komercijalnom interesu jedne komapnije.

"Ovde nema ni j od javnog. Privatno vlasništvo se pretvara u javnu svojinu, koja će sutra biri pretvorena u privatno vlasništvo jedne komanije. To nije u interesu nijednog građanina", rekao je on.

Veselinović je istakao da predloženim zakonom o "Beogradu na vodi" zakonodavac izlazi iz opšteg okvira javnog interesa, što je "opasan presedan".

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Balša Božović je rekao da vladajuća koalicija, na osnovu većine u Skupštini, pokušavate da vređate zdrav razum građana Srbije, tvrdeći da se kod ekspropiracije zemljišta za projekat "Beograd na vodi" radi o javnom intertesu.

"Nema tu javnog interesa. Vi 500 miliona evra, koliko košta to zemljište, pokanjate bez ikavog ugovora privatnoj kompaniji, koja ima veze sa šeikom, za kojeg premijer kaže da mu je prijatelj. Jednog dana će pravosdni organi imati pune ruke posla zbog ovog", rekao je Božović.

Poslanik opžicione Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je projekat "Beograd na vodi" suprotnost svemu što je rađeno i što je tradicija u dva veka urbanog razvoja Beograda, jer je, objašsnjava, uvek postojao plan, projekat, pa gradnja. " U ovom slučaju imamo maketu, pa gradnju, a projekta nema", rekao je Pavićević. Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine usvojila "leks specijalis" o podsticaju građevinskoj industriji u vezi izgradnje naselja Stepa Stepanović, te naveo da je tada sve urađeno van konkursa.

"Predstavnici bivšeg režima se razbacuju milionima, to im je u krvi...", rekao je on, ističući da predloženi zakon omogućava priliv investicija, za razliku od Cvetkovićevog.

"Nije vama problem `Beograd na vodi', vi ste imali `Menhetn na vodi', od njega nismo imali ništa. Pretpostavljam da bi taj Menhetn danas gradio neko ko više nema privilegije. Vas to boli. Za nas poštoje samo interesi građana, ne postoje interesi Miškovića, niti bilo koga drugog", rekao je Jovičić.

Vlada je prihvatila amandman poslanika Socijaldemokratske stranke Aleksandra Senića, kojim je zatraženo da se iz naziva Predloga zakona izbriše reč "izgradnja", te će on glasiti Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja