NAGRADA GRADA BEOGRADA: Dobitinici Zlatibor Lončar, Vladeta Jerotić...
Foto: Beoinfo

Svečana sednica

NAGRADA GRADA BEOGRADA: Dobitinici Zlatibor Lončar, Vladeta Jerotić...

Beograd -
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da svečanom sednicom počinje obeležavanje Dana Beograda, od 16. do 19. aprila, podsećajući da je taj praznik ustanovljen 2002. godine i da objedinjava dva istorijska datuma važna za Beograd

BEOGRAD - Na svečanoj sednici gradske Skupštine danas je saopštena odluka o dodeli Nagrada grada Beograda za 2014, koja se dodeljuje 12. put u 19 različitih oblasti, među kojima su nauka, književnost, kultura i sport.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da svečanom sednicom počinje obeležavanje Dana Beograda, od 16. do 19. aprila, podsećajući da je taj praznik ustanovljen 2002. godine i da objedinjava dva istorijska datuma važna za Beograd.

On je precizirao da je reč o prvom pominjanju imena Beograd, 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine.

Na svečanoj sednici, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima, gradski menadžer Goran Vesić, članovi Gradskog veća, odbornici i direktori preduzeća čiji je osnivač Grad, saopštena je odluka Komisija za dodelu Nagrada grada za 2014. koje će, kako je najavljeno, sutra biti uručene.

Među dobitnicima, u oblasti medicine nagrađen je ministar Zlatibor Lončar za izuzetan rad i angažovanje u vreme prošlogodišnjih poplava, dok je za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda nagrađen Vladeta Jerotić, za istraživački rad na polju psihijatrije, psihologije, filozofije i religije.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događa od značaja za prestonicu dodeljeno je direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću.

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo dodeljena je Zlati Bojović, za knjigu "Istorija dubrovačke književnosti", za pozorišno stvaralaštvo Jeleni Jovičić za ulogu Norme Kesidi u predstavi "Viktor Viktorija", a za film i radio-televizijsko stvaralaštvo Mladenu Matičeviću za režiju dokumentarnog filma "Moj zanat".

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milo Grozdanić za retrospektivnu izložbu crteža i objekata održanu u galeriji "Haos", a za muzicko i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrada je dodeljena Smiljki Isaković za premijerno izvođenje programa povodom stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca na otvaranju Festivala čembala u Skupštini grada.

Časlav Koprivica dobitnik je Nagrade za društvene i humanističke nauke za delo "Filozofija angažovanja", akademik Gradimir Milovanović dobio je nagradu za prirodne i tehničke nagrade, a Komlen Lalović za pronalazak "Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva".

Za oblast medicine, nagrađen je Radan Džodić za doprinos u razvoju medicine, za arhitekturu i urbanizam nagrada je dodeljena grupi stručnjaka za realizovano delo Kombinovana dečja ustanova u Bloku 61 na Novom Beogradu, a za poljoprivredu, poljoprivrednom gazdinstvu Dobrice Rakovića iz Brestovika god Grocke.

Nagrada za novinarstvo dodeljena je Veljku Pajoviću za radio emisiju Beogradska razglednica na Studiju B, a za sport Tatjani Jelači za osvojenu srebrnu međalju na EP u atetici u Cirihu prošle godine.Za herojsko delo nagrada je dodeljena Nemanji Milojkoviću, Marku Đurkoviću, Andriji Becinu, Darku Bugarskom i Slobodanu Vilotiću za spasavanje građana Obrenovca u prošlogodišjnim poplavama.Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih za 2014. su Una Popović u oblasti nauke, a u oblasti umetnosti kreativni tim učenika 13. beogradske gimnazije.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" su Predrag Sel, komandir čete u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac i Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac za izuzetne rezultate u spasavanju života i imovine Obrenovčana tokom poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track