Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Beograd -
Dani Beograda, 10. po redu, ove godine će biti održani za vreme uskršnjih praznika, tako da će prvi put u okviru manifestacije u Skupštini grada biti izveden Vaskršnji koncert Beogradskog kamernog hora

BEOGRAD- Dani Beograda posvećeni značajnim datumima u istoriji prestonice biće obeleženi od 16. do 19. aprila, nizom kulturnih i obrazovnih programa na nekoliko lokacija u gradu.

Dani Beograda, 10. po redu, ove godine će biti održani za vreme uskršnjih praznika, tako da će prvi put u okviru manifestacije u Skupštini grada biti izveden Vaskršnji koncert Beogradskog kamernog hora, pod dirigentskom palicom Vladimira Markovića, rečeno je na konferenciji za novinare.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika Beograda Tatjane Pašić, 16. april je važan za istoriju grada jer je tog datuma 878. godine slovensko ime Beograd prvi put spomenuto u pisanom dokumentu - pismu pape Jovana VII bugarskom knezu Borisu.

"Poslednji turski komandant Ali Riza-paša je 19. aprila 1867. godine simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na Kalemegdanu, čime je prestala gotovo troipovekovna okupacija i Beograd ponovo postao srpski grad", rekla je Pašić.

Ona je dodala da će za vreme Dana Beograda biti dodeljena nagrada Grada Beograda za najvrednija dostignuća u 19 oblasti (umetnosti, nauke, medicine, arhitekture...).

Na platou ispred Kulturnog centra biće postavljena izložba fotografija prestonice "Beogradske priče" 30 različitih autora Udruženja primenjenih umetnosti.

U Konaku kneginje Ljubice u utorak 17. aprila sugrađanima će biti dočarana garderoba koju su nosile žene u 19. veku kao i enterijer konaka iz tog vremena.

U večernjim satima u utorak i sredu, 17. i 18. aprila, biće organizovano turističko razgledanje grada tramvajem uz pratnju vodiča Turističke organizacije Beograda.

Prvi put u okviru Dana Beograda biće priređen muzičko-sportski dan u Pionirskom gradu a na Adi Huji biće otvoren Supernatural ekološki park.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov kazao je na konferenciji za novinare da su svi programi besplatni, kao i da je plan da većina događaja bude uvrštena u redovnu turističku ponudu.

Program Dana Beograda objavljen je i na internet stranici Belef centra www.belefcentar.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track