Popović: Beogradu treba klasičan metro

Popović: Beogradu treba klasičan metro

Beograd -
Aleksandar Popović kandidat DSS za gradonačelnika izjavio da je Beogradu potreban klasični metro visokog kapaciteta

BEOGRAD - Kandidat za gradonačelnika Beograda Demokratske stranke Srbije (D S S) Aleksandar Popović izjavio je da je Beogradu neophodan klasičan metro visokog kapaciteta i da je pri realizaciji tog projekta neophodno slušati struku.

"Svako u Beogradu naravno podržava izgradnju metroa, ali pri tome je neophodno slušati glas struke i ne ulaziti u brzopleta obećanja. Beogradu je potreban nezavisni šinski sistem, a sadašnji predlog metroa to nije", rekao je Popović novinarima na stanici podzemne železnice kod Vukovog spomenika.

On je kritikovao gradsku vlast što se sporazumom sa Francuskom obavezala da prvo kupi vagone umesto da se prvo odluči kuda i kako će ići metro.

"Beogradske vlasti duguju i stanovncima Bulevara kralja Aleksandra još jedno objašnjenje. Kako će se na kvalitet života stanovnika te i okolnih ulica odraziti ako metro od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace bude išao nadzemno, kako što je predviđeno projektom", naveo je Popović.

Predsednik Gradskog odbora D S S Andreja Mladonović je istakao da će DŠ kad bude na vlasti insistirati da se potpuno prispita ono što je već dogovoreno i na koji način su vođeni pregovori sa francuskim firamama o izgradnji metroa u Beogradu.

On je istakao da je neko ušao u taj posao da bi stekao sigurnu korist za sebe i tako opteretio budžet Beograda i obavezao Grad da radi sa francuskim kompanijama.

Predstavnici vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su krajem novembra prošle godine izjavu o zajedničkom učešću u izradi projekta izgradnje beogradskog metroa.

Prvi projekat za izgradnju beogradskog metroa bio je napravljen 1972. godine, a prva linija metroa bi, prema najavama gradskih čelnika, trebalo da bude završena 2017. godine, na trasi od Ustaničke ulice do Zemuna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track