U centru Beograda promenadni defile u susret Danu Vojske

U centru Beograda promenadni defile u susret Danu Vojske

Beograd -
Na defilu duž Knez Mihailove ulice do Trga Republike, na repertoaru gardista bile su svečane koračnice i obrade poznatih kompozicija u kojima su uživali mnogobrojni građani

BEOGRAD - Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije održao je u centru Beograda promenadni defile u okviru manifestacije obeležavanja Dana Vojske Srbije - 23. aprila.

Na defilu duž Knez Mihailove ulice do Trga Republike, na repertoaru gardista bile su svečane koračnice i obrade poznatih kompozicija u kojima su uživali mnogobrojni građani.

Od ove godine Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodim hroničara stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasi, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila, biće održana u Leskovcu, a protekle sedmice, u okviru obeležavanju organizovano je niz prigodnih sadržaja u okviru manifestacije "U susret danu Vojske".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je 12. aprila u Batočini rekonstruisani Karađorđev trg i Plato dr Zorana Đinđića, na kojem je zatim izvedena paradna vežba garde Vojske Srbije Šutanovac je potom prisustvovao izvođenju egzercira garde Vojske Srbije na platou Zorana Đinđića u prisustvu predstavnika opštine i brojnih građana.

Ministar odbrane je u Batočini uručio nagrade i pobednicima literalnog i likovnog konkursa na temu "S ponosom u službi otadžbine" koji je objavljen u sklopu manifestacije "U susret Danu Vojske Srbije".

Prethodno je, istim povodom u lokalnom Kulturnom centru otvorena izložba "Vojne puške velikog kalibra".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track