DEČJI KULTURNI CENTAR: Održan humanitarni koncert violinistkinje Jovane Savić
Foto: Beograd.rs

Čovekoljublje na delu

DEČJI KULTURNI CENTAR: Održan humanitarni koncert violinistkinje Jovane Savić

Beograd -
Veliki broj gradskih funkcionera i javnih ličnosti podržali su akciju menadžera Grada Beograda Gorana Vesića i došli na prvi solistički i ujedno humanitarni koncert Jovane Savić, koji se danas održao u Dečjem kulturnom centru

Vesić je podsetio da je slučajno video vest da Jovana svira u Knez Mihailovoj da bi prikupila sredstva za svoj novi instrument, posle čega je, kako je rekao, instinktivno reagovao i pozvao nekoliko kompanija i zamolio ih da pomognu mladoj violinistkinji.

– Jovana je predložila da se sredstva od prodaje karata usmere za pomoć nekim drugim talentovanim violinistkinjama kojima je on neophodan. Tada smo u saradnji sa Leontinom Vukomanović našli devojčice Kristinu Marušić i Aniku Goldner, koje su od 250 violinistkinja iz celog sveta izabrane među njih 15 da pohađaju letnju školu „Musica Mundi” u Belgiji. Tako da danas od Jeleninog humanitarnog koncerta prikupljamo 2.400 evra, koliko je neophodno da se plati avionska karta i boravak za te dve devojčice u letnjoj školi – istakao je Vesić, koji za školovanje Jelene Savić u Muzičkoj školi „Mokranjac” odvaja i deo plate.

On je posebno zahvalio kompaniji „Eurosalon fabrika”, koja je donirala sredstva za Jeleninu novu violinu, kao i svim dobrim ljudima koji su danas došli i podržali svojim prilozima mlade talente Beograda i Srbije, ali i istakao da se ovaj problem ubuduće mora rešavati sistemski.

– Tim povodom će Grad Beograd osnovati Fond za mlade talente, koji bi krenuo sa radom 1. januara 2016. godine, i u koji će novac, pored Grada, uplaćivati i privatne kompanije i pojedinci, a iz koga će se jednom godišnje putem konkursa pomagati mladi talenti u njihovom usavršavanju. Na taj način, makar delimično pomažemo talentovanoj deci – ukazao je gradski menadžer.

Član Gradskog veća Tanja Popović istakla je, otvarajući humanitarni koncert, da joj je puno srce kada vidi da se veliki broj ljudi pridružio ideji Grada Beograda. Ona je posebno zahvalila gradskom menadžeru Goranu Vesiću, inicijatoru i pokretaču čitave akcije, kao i Jovani Savić što je lepim gestom omogućila Aniki i Kristini da se i njihovi snovi ostvare.

Današnju akciju su, između ostalih, podržali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenica gradskog parlamenta Andreja Radulović, šef Odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Aleksandar Jovičić, članica Gradskog veća Mirjana Milutinović, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, sekretar za sport i omladinu Slavko Gak i sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić.

Takođe, humanitarni koncert su podržali i direktorka Zavoda za spomenike kulture grada Beograda Nela Mićović, direktori JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović, „Zelenila – Beograd” Slobodan Stanojević, „Gradske čistoće” Miroslav Bogdanović i „Gradskih pijaca” Ivan Sočo, kao i direktor Direkcije za građevinsko zemljište grada Beograda Branislav Popović. Akciju je podržala i direktorka Službe za informisanje grada Beograda Mirjana Pavičić, direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, predstavnici „Parking servisa”.

Humanitarnoj akciji se priključio i veliki broj javnih ličnosti poput proslavljenog košarkaša i zamenika predsednika KSS Dejana Tomaševića, glumca Svetozara Goncića, koji obavlja funkciju upravnika Ustanove kulture „Vuk Karadžić”, estradna umetnica Tijana Dapčević i Leontina Vukomanović iz Dečijeg kulturnog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track