URGENTNI CENTAR: Najveći broj primljenih stariji preko 65 godina
Foto: Zorana Jevtić

Uticaj tropskih vrućina

URGENTNI CENTAR: Najveći broj primljenih stariji preko 65 godina

Beograd -
Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin naveo je da su primljeni pacijenti uglavnom iscrpljeni, dehidrirani sa pogoršanim bolestima koje imaju. Vrućine su po njemu najviše uticale na kardiovaskularne bolesnike

BEOGRAD - Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je poslednjih dana zbog vrućina povećan prijem osoba starijih od 65 godina, koje su iscrpljene, dehidrirane, a primetno je i pogoršanje bolesti koje imaju.

Ašanin je istakao da je Urgentni centar samo u toku jučerašnjeg dana imao 652 pregleda i 49 prijema, a vrućine su u nekim slučajevima uticale na pogoršanje stanja bolesnika koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.

"Na prijemu je pojačan dolazak i povećan broj pregleda opšte internističke nege, gde se primaju bolesnici sa opštim tegobama, ali i na kardiologiji i neurologiji", rekao je Ašanin.

On je naglasio da je u Urgentnom centru u proteklih mesec dana pregledano 650 osoba povređenih u saobraćajnim i drugim nezgodama a od tog broja primljeno je 150. Ašanin je objasnio da je od februarta u Urgentnom centru povećan broj prijema povređenih osoba i među njima značajan broj su povređeni u saobraćanim nesrećama.

S obozirom da je u julu zbog godišnjih odmora povećan intenzitet saobrćaja a takdoje su u toku i poljski radovi, broj onih koji se zbog povreda javljaju u Urgentni centar je u porastu, naglasio je on.

Ašanin je istakao da je u poslednje dve do tri godine urađeno "veliko spremanje" Urgentnog centra, podsetivši da je u septembru prošle godine u operacionom bloku i na hirurškim intenzivnim negama ugrađena nova centralna klimatizacija.

Na pitanje da li je povećan broj migranata koji se javljaju u Urgentni centar, Ašanin je rekao da nije zabeležen značajniji priliv takvih pacijenata, te da su oni za sada dobro zbrinuti na lokacijama na kojima se nalaze.

On je međutim naglasio da treba imati u vidu da oni dolaze iz rizičnih epidemioloških prostora, iscrpljeni su i zbog velikih vrućina skloni dehidraciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track