VESIĆ: Grad Beograd spreman da pomogne opštini Mladenovac
Foto: Dragan Kadić

Poseta gradskoj opštini

VESIĆ: Grad Beograd spreman da pomogne opštini Mladenovac

Beograd -
Goran Vesić je naglasio da će Grad Beograd u svim elementima stati iza Privremenog organa opštine Mladenovac i da će zajednički raditi na rešavanju svih problema sa kojima se stanovnici ove opštine suočavaju

MLADENOVAC - Gradski menadžer Goran Vesić i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović posetili su danas Opštinu Mladenovac, gde su sa članovima Privremenog organa ove opštine razgovarali o problemima sa kojima se ova opština suočava.

Sastanku u zgradi opštine prisustvovali su i direktori pojedinih javnih komunalnih preduzeća i gradski sekretari.

Goran Vesić je naglasio da će Grad Beograd u svim elementima stati iza Privremenog organa opštine Mladenovac i da će zajednički raditi na rešavanju svih problema sa kojima se stanovnici ove opštine suočavaju.

– Mi smo tu da pričamo o konkretnim problemima i apsolutno sam siguran da će ova saradnja da se nastavi. Želimo da pokažemo građanima da smo kao Grad Beograd spremni da učinimo sve što je potrebno kako se ne bi osećali građanima drugog reda.

U toku su izmene Zakona o glavnom gradu koje će omogućiti decentralizaciju vlasti, a nakon toga će doći i do promene Statuta grada, gde će Beograd biti podeljen na gradsku i prigradsku zonu, i gde će Opština Mladenovac svakako dobiti veća ovlašćenja nego što ih sada ima.

Takođe, želim da podsetim da smo doneli odluku da će od 1. oktobra cene prigradskog prevoza biti niže i do 40 odsto, što će građani Mladenovca i te kako osetiti. Do sada su građani prigradskih opština plaćali bezobrazno visoku cenu prevoza i više se neće dešavati da na istoj linij dva različita prevoznika voze po različitim cenama.

Takođe, ponovo smo posle više godina pokrenuli i projekat regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac koji bi trebalo da do 2021. godine opštinu Mladenovac spoji sa beogradskim vodovodom. To je projekt u koji ćemo u narednih šest godina uložiti 60 miliona evra. Sa nama je danas i Miloslav Miličković, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa kojim smo se dogovorili da se 27. avgusta održi tribina o bezbednosti kojoj će prisustvovati ministar Stefanović.

Pitanje bezbednosti je jedno od najvažnijih pitanja svake lokalne samouprave i biće nam velika čast što će ministar doći. Naravno, tu ćemo biti i svi mi, kako bismo zajednički pokušali da nađemo rešenja za eventualne probleme javne bezbednosti koji se pojavljuju u ovoj opštini – rekao je gradski menadžer Goran Vesić.Milosav Miličković, državni sekretar u MUP-u, podsetio je da će na predstojećem sastanku biti reči o uvođenju video-nadzora u vrtiće i škole, kao i da će se sa građanima razmeniti mišljenja o održavanju javnog reda i mira, pitanjima korupcije, narkomanije i drugih negativnih pojava u društvu.

Predsednik Privremenog organa Opštine Mladenovac Vladan Glišić istakao je da je po uvođenju Privremenog organa ustanovljeno veoma loše stanje u opštini.

– Mi smo za deset dana održali sedam sednica i ustanovili smo da je finansijsko stanje u opštini katastrofalno. Javne ustanove su zbog dugova skoro pred gašenjem, kao i javna komunalna preduzeća, a opštinska uprava je skoro pa osramoćena. Samo dug za javnu rasvetu narastao je toliko da se moraju preduzeti hitne mere kako bi Mladenovac imao javnu rasvetu, a u turističkoj organizaciji Mladenovca ima i elemenata za krivična gonjenja. Mi ćemo preduzeti sve što je potrebno da stanje u opštini bude hitno popravljeno, svakodnevno razgovaramo sa građanima i primamo njihove inicijative, a među najatraktivnijima su predlog za izgradnju rezervoara za vodu i inicijativa za osnivanje privredne zone – rekao je Glišić.

Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika, rekao je da je Grad Beograd do sada održao više sastanaka sa Privremenim organom Opštine Mladenovac i dodao da je svestan težine posla pred novim opštinskim rukovodstvom.

– Do sada je Opština Mladenovac u svojim predlozima prema gradu bila inertna, ali to se sada menja. Grad Beograd će pomoći na svaki način kako u budžetskom tako i u upravnom nadzoru. U ceo posao uključiće se i Direkcija za gradsko građevinsko zemljište. Biću na raspolaganju za razgovore o svim pitanjima od interesa za opštinu i tamo gde postoje uslovi na svim predloženim poslovima radićemo zajedno – rekao je Mladenović.

Sastanku u Opštini Mladenovac prisustvovali su Svetozar Veselinović, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, Ivan Tejić, direktor JKP „Beograd- put”, Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, Slaviša Živković, direktor Direkcije za puteve, Snežana Vračar, direktorka Uprave za poljoprivredu, i Aleksandar Cincar-Poposki, direktor JKP „Javno osvetljenje”.

Nakon održanog sastanka učesnici su se prošetali centrom Mladenovca i sa građanima ove opštine razgovarali o najurgentnijim problemima sa kojima se sugrađani suočavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track