FOTO PEŠAČKA ZONA: Otvorena rekonstruisana ulica Vuka Karadžića
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uže gradsko jezgro

FOTO PEŠAČKA ZONA: Otvorena rekonstruisana ulica Vuka Karadžića

Beograd -
BEOGRAD - Potpuno rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića u centru Beograda danas je svečano otvorena, a to je prvi korak u pretvaranju užeg gradskog jezgra u pešačku zonu.
1 / 8 Foto: Tanjug/Tanja Valič

Otvaranju ulice prisustvovali su brojni gradski čelnici, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će 2016. godine biti više radova na pretvaranju užeg centra u pešačku zonu, pa bi tako trebalo da bude rekonstruisana Zmaj Jovina, a Obilićev venac bi trebao da bude zatvoren za saobraćaj.

Mali je najavio radove i na Kosančićevom vencu, obnovu Trga Republike i Trga Slavija, kao i Bulevara oslobođenja. "Radićemo sve što je neophodno kako bi centar izgledao lepše i bolje i Beograd ličio na poznate evropske prestonice.

Na ovaj način smo zaokružili projekat obnove gradskog jezgra i dalji tok aktivnosti će zavisti od izgradnje podzemnih garaža", rekao je Mali.

On očekuje da će projekti za pet podzemnih garaža biti završeni do kraja sledeće godine, kako bi se od 2017. krenulo sa zatvaranjem i drugih ulica. Gradonačelnik se zahvalio direktorima JP i JKP Grada Beograda, jer su radovi u Vuka Karadžića pokazali kako gradska preduzeća mogu da rade zajedno.

"Ovo je primer kako su naša preduzeća danas osposobljena da zajedno rade, da nema privatnih podizvođača i firmi, nego da sve što radimo u gradu i ostane u gradskim preduzećima", rekao je Mali, ističući da je to posebno važno jer gradska uprava želi da od Beograda napravi modernu metropolu.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je Ulica Vuka Karadžića primer saradnje gradskih i opštinskih odbornika SNS sa građanima.

"Ova ulica je urađena na osnovu predloga opštinskog odbora SNS i građana koji su potpisali peticiju i pokazatelj je kako zajedno možemo da menjamo Beograd", rekao je Vesić, dodajući da će se i u buduće pozitivno odgovarati na zahteve građana.

Vesić je rekao i da gradska preduzeća, koja su konsolidovana, mogu da obavljaju kvalitetan posao i to bez kašnjenja. Istakao je i da gradska vlast vraća duh Beogradu, te da nije stvar samo u tome da se izgrade ulice, već i da one dobiju svoj duh. "Vratićemo stari beogradski duh koji je izgubljen u centru grada i on će ponovo postati ona prava varoš koja je ovde nastajala od 1903. godine kada je ovaj deo grada počeo da se gradi", naglasio je Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić naveo je da je plan da pešačka zona ima četiri funkcionalne celine, i da se proširi na dve strane - prema Dunavskoj i prema Savskoj padini.

Vasina ulica će, kako je najavio, postati ulica kulture, a prostor prema hotelu "Palas" će imati dominantno ugostiteljske sadržaje. Kosančićev venac će, prema njegovim rečima, biti kulturno-istorijska celina kao što je i danas, s tim što će 2016. biti rekonstruisana kaldrma i fasade, a deo gde se nalaze ruševine Narodne biblioteke biće otvoren za građane i turiste, i napravljen kulturni lavirint sa informacijama šta se na tom prostoru nekada nalazilo.

Na dnu Ulice Kralja Petra, naveo je Folić, postojaće gradska galerija za šta će početkom sledeće godine biti raspisan konkurs. "Ta gale

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track