KURIR TV MEĆAVA PARALISALA PRESTONICU: Evo kako izgleda Beograd zavejan snegom
Foto: Jelena Rafailović

Susnežica i dalje pada

KURIR TV MEĆAVA PARALISALA PRESTONICU: Evo kako izgleda Beograd zavejan snegom

Beograd -
BEOGRAD - Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada.

Prvi sneg ove zime prekrio je sve ulice u Beogradu

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Na temperaturi od pet Celzijusovijh stepeni ispod nule, ulice glavnog grada su uglavnom puste.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Vožnja gradom je otežana jer ulice, iako su čišćene, sneg koji bez prestanka pada iznova prekriva.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Problema sa snegom i košavom ima u svim delovima Beograda, ali je situacija najteža u prigradskim opštinama.

Naselje Braće Jerković, foto Jelena Rafailović
Naselje Braće Jerković, foto Jelena Rafailović

Kako javlja čitateljka Kurira u Ovči jaka košava je pokupila sav sneg sa njiva i nanela ga na ulice, pa je zbog smetova kretanje je otežano.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Zbog snežnih nanosa takođe je prevoz kasnio.

Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama povremeno sa olujnim udarima pa se očekuje i stvaranje snežnih nanosa, kao i formiranje snežnog pokrivača u visini od 10 do 20 centimetara.

Po takvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila, jer je zaustavni put vozila duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća.

Predstavnik Beograd puta Željko Marović izjavio je danas da se saobraćaj u Beogradu odvija bez većih problema i očekivano za vremenske uslove i uz sneg koji ne prestaje da pada. "Sneg ne prestaje.

Temperatura je trenutno minus osam. Saobraćaj se odvija uslovno i normalno po ovakvoj situaciji. Nema mnogo primedbi, ni ozbiljnijih problema na celoj teritoriji", kazao je Marović.

On je kazao da povremeno dolazi do skraćivanja odredjenih linija, ali da Beograd put brzo izlazi na teren i sanira probleme.

"Ima dosta pucanja cevi. Problem je što je Beograd brdovit. Bilo je problema u podavalskom području, bilo je problema u Matice srpske i Mirjevu, ali sam sada prošao tamo i to je sanirano", kazao je Marović.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević e rekao da je najveći problem sa ovakvim vremenskim uslivma to što pucaju cevi, te da su već problemi rešeni na Vidikovcu i Čukarici.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

- „Beogradski vodovod i kanalizacija” zatvara te cevi, a „Beograd-put” odmah nakon toga svojim mašinama razbija led jer je jako opasno ukoliko se led zadrži. Imali smo par prekida na linijama gradskog saobraćaja ali i to je rešeno i sada se gradski saobraćaj odvija nešto težano, ali bez zastoja.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Jedino imamo problem na Mirijevskom vencu zbog velike uzbrdice, ali ekipe i to rešavaju. Sva gradska preduzeća rade koordinirano i aktivno oslobađaju trotoare na pešačkim prelazima. Više od stotinu ekipa je na terenu, aktivno je svih 14 baza „Beograd-puta” i eventualne probleme odmah rešavamo – naglasio je Petronijević i apelovao na sugrađane da imaju strpljenja.

Foto Mina Babović
Foto Mina Babović

Direktor JKP „Beograd-put” Ivan Tejić Tejić je kazao da je i više od stotinu kamiona tog preduzeća na gradskim ulicama, da vetar koji duva brzinom od 80 do stotinu kilometara na sat znatno otežava situaciju, ali da su radnici 24 sata na terenu.

- „Beograd-put” je sve vreme bio u pripravnosti i sneg nas nije iznenadio. Mi održavamo i obilaznicu oko Beograda, sve je prohodno, a na gradskim ulicama sneg se više zadržava jer ga vetar vraća sa trotoara. Vetar duva brzinom od 80 do 100 kilometara na sat, što nije uobičajeno. Ovo nije prvi put da su ovakve prilike i „Beograd-put” se lako bori i sa ovakvim vremenskim uslovima – istakao je Tejić.

Prema Operativnom planu Zimske službe, dodao je Tejić, imamo dva do četiri sata nakon prestanka padavina da očistimo gradske ulice prvog prioriteta, a 48 sati nakon toga drugi prioritet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track