Najnovije vesti

NIKODIJEVIĆ: Staro sajmište za dve godine postaje memorijalni kompleks
Foto: Aleksandar Jovanovic

U spomen na nevine žrtve

NIKODIJEVIĆ: Staro sajmište za dve godine postaje memorijalni kompleks

Beograd
Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević danas je najavio da će na Starom sajmištu za dve godine biti podignut memorijalni centar kakav i zaslužuju sve nevine žrtve koje su stradale u Beogradu od 1941. do 1945. godine, saopštila je gradska uprava.

"Zločini koji su se desili u toku Drugog svetskog rata ne smeju da padnu u zaborav, jer bi zaborav na žrtve holokausta bio oprost i amnestija zločincima. Nažalost, ti zločini su se desili i u našem glavnom gradu od okupatora, ali i domaćih kvislinga", podsetio je Nikodijević koji je danas položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Grad Beograd je, kako je istakao, doneo odluku da se na mestu Starog sajmišta podigne memorijalni centar za sve žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu, medju kojima je najviše bilo Jevreja, Roma i Srba.

On je naveo da je centralna kula na Starom sajmištu već iseljena i predstavljaće centralni deo budućeg memorijalnog kompleksa.

"Stekli su se uslovi da se raspiše javni poziv za izradu idejnog projekta budućeg memorijalnog centra. Posle toga treba da se usvoji zakon o proglašenju Starog sajmišta u memorijalni centar u republičkom parlamentu koji bi olakšao dalju proceduru oko završetka tog značajnog kompleksa", kazao je predsednik Skupštine Beograda.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...