ODBORNICI USVOJILI: Beograd dobija personalne asistente za osobe sa invaliditetom
Foto: Beoinfo

Sistemska pomoć

ODBORNICI USVOJILI: Beograd dobija personalne asistente za osobe sa invaliditetom

Beograd -
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada usvojili su danas izmene odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kojima se predviđa uvođenje personalnih asistenata za 50 korisnika u Beogradu, kao i usluga predah smeštaja.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, po prvi put, na sistemski način se pomaže osobama sa invaliditetom. Odluke su, kako je rekao, rezultat su razgovora sa predstavnicima udruženja i onoga što su oni smatrali da je veoma važno za njih.

"Tako će lica sa invaliditetom dobiti 50 personalnih asistenata, a svako dete sa smetnjama u razvoju koje je u vaspitnom sistemu grada dobiće ličnog pratioca, jer se ova odluka pokazala ispravnom prošle godine", kazao je gradonačelnik. On je precizirao da se usluga predah smeštaja uvodi na zahtev roditelja.

"Ovo je veoma važan dan za osobe kojima je pomoć najpotrebnija, a na ovaj način pokazujemo da brinemo o njima i to onako kako to roditelji žele i kako je osobama sa invaliditetom potrebno", istakao je Mali.

Za uslugu personalnih asistenata izdvojeno je 25 miliona dinara iz budžeta grada. Svi asistenti biće licencirani, a kako se navodi u odluci usluge personalne asistencije dostupne su punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim I i II stepenom podrške, a svaki asistent bi bio angažovan u radu sa jednim korisnikom najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno.

Takođe, uvodi se i usluga predah smeštaja, kao kratkoročni i povremeni smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj, radi pružanja podrške korisnicima i njihovim roditeljima.

Ta usluga pružaće se deci i mladima sa smetnjama u razvoju, uzrasta od pet do 26. godina. Usvajanjem izmena ove odluke nastavlja se pružanje usluge ličnih pratilaca za 250 dece u Beogradu, koja je uvedena prošle godine, a pokazala se kao vrlo korisna, za šta je iz gradske kase za 2016. izdvojeno 123 miliona dinara. Usluga ličnog pratioca deteta obezbeđuje se u trajanju do 40 sati nedeljno, u skladu sa potrebama korisnika, o čemu odlučuje Gradski centar za socijalni rad.

Odbornici su usvojili i Odluku o načinu realizacije pomoći za poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica na teritoriji Beograda, kojom se uređuju kriterijumi, uslovi, obim i postuptak dodele pomoći za poboljšajne uslova stanovanja interno radseljenih lica u Beogradu.

Pomoć se realizuje nabavkom paketa građevinskog matreijala i kupovinom seoskih domaćinstava sa okućnicom najugroženijim porodicama interno raseljenih lica koja imaju prebivalište odnosno boravište na teritoriji grada Beograda.

Po ovoj odluci grad Beorgad učestvuje u sufinansiranju pomoći, a sredstva za sufinansiranje se opredeljuju Odlukom o budžetu grada za svaku budžetsku godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track