REKONSTRUKCIJA U CENTRU PRESTONICE: Uređenje fasada za lepši grad
Foto: Marina Lopičić

Ispunjeno obećanje

REKONSTRUKCIJA U CENTRU PRESTONICE: Uređenje fasada za lepši grad

Beograd -

Radovi Ulepšavanje fasada u centralnom gradskom delu, na Obilićevom, Topličinom i Kosančićevom vencu uveliko traje

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je juče, obilazeći radove na restauraciji fasada u Karađorđevoj ulici, da je ponosan što je ispunjeno još jedno obećanje dato Beograđanima - krenulo se s rekonstrukcijom fasada u centru grada.Konačno je završena javna nabavka za rekonstrukciju 35 fasada, radovi na Kosančićevom vencu već su u toku, a obnova fasada u ovom delu grada počeće odmah po završetku radova na obnovi vodovodne i kanalizacione mreže, kao i trotoara i puteva.

Karađorđeva... Novi izgled
Karađorđeva... Novi izgled

Nova slika grada

Naredne godine biće uređen i park kod pristaništa, a Siniša Mali je podsetio da se već radi na Obilićevom i Topličinom vencu.Centar prestonice, korak po korak, već izgleda drugačije, a ove fasade biće bele ili bež, te će Beograd ponovo, kako mu i ime kaže, biti - beo grad.Konkurs za gradsku galeriju je završen, neka rešenja su već stigla i kada se to spoji s lagumima, pomenutim delom Karađorđeve, promenadom, Brankovim mostom, Beogradom na vodi i novim Starim savskim mostom, koji će biti građen iduće godine, sve će to promeniti sliku grada nabolje.Veća vrednost stanovaOno što Beograđane treba da zanima je činjenica da se radovi na 35 fasada finansiraju iz gradskog budžeta, a da će „Gradsko stambeno“ ove godine dodatno urediti još 22 fasade.Tako će sledeće godine Grad Beograd rekonstruisati još najmanje 35 fasada, a „Stambeno“ još 67, pa će 2018. godine taj broj iznositi više od 200 fasada ukupno. U ovom trenutku Grad iz budžeta daje 360 miliona dinara za ove radove, a „Stambeno“ to čini u saradnji sa skupštinama stanara. Kad se krajem godine bude usvojio zakon o stanovanju, to će biti još jedan impuls tome da ljudi shvate da vrednost njihovih stanova raste kad se srede fasade, a fasade koje Grad sada uređuje biće još jedan podstrek tome.Kulturno dobroInače, Siniša Mali je ovu akciju najavio krajem prošle godine, ali je ipak bilo potrebno određeno vreme da se izrade projekti i nađu potrebna sredstva. A za ta sredstva, objasnio je on, nisu uzeti krediti, već cela investicija predstavlja rezultat ušteda. Tako će biti obnovljene i fasade na Vračaru, u Zemunu, deo od Trga republike ka Slaviji, u Nemanjinoj, Kneza Miloša...Na pitanje zašto se uopšte počelo s rekonstrukcijom fasada, gradonačelnik je objasnio da kad se pogleda s Brankovog mosta, neuredne fasade zaista smetaju. Kad se urede i osvetle, doneće sasvim drugačiji osećaj, jer su ove zgrade kulturno dobro Beograda.Siniša Mali je pozvao sve stanare stambenih zgrada da se nakon usvajanja zakona o stanovanju pridruže i da zajedno, sufinansiranjem i većim brojem rata, učine da Beograd bude što lepši.

Saglasnost Ministarstva kultureGRAD STARALACDirektorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nela Mićović podsetila je da fasade u Karađorđevoj predstavljaju deo kulturno-istorijske celine Kosančićev venac i da je od Ministarstva kulture dobijena saglasnost da Grad Beograd bude staralac za te objekte. Sekretar za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić istakla je da će iduće godine biti uređene i staze koje povezuju Kosančićev venac s Karađorđevom.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track