GRADSKE SLUŽBE SPREMNE: Predstoje nam ledeni dani
Foto: Fonet AP

Građani ne treba da brinu

GRADSKE SLUŽBE SPREMNE: Predstoje nam ledeni dani

Beograd -

Beograđane večeras i sutra ujutru očekuju padavine, a u petak i za vikend i ledeni dani, a nadležni poručuju da su sve gradske službe i preduzeća spremna za loše vremenske uslove i veoma niske temperature.

Padavine se očekuju večeras od 19 sati i sutra u ranim jutarnjim satima, uz dalji pad temperature, ali građani ne bi trebalo da brinu, jer će ulice biti čišćene, a grejanje redovno.

Prema najavama RHMZ-a, u petak i za vikend na području Beograda očekuju se ledeni dani sa jutarnjom temperaturom od -12 do - 6 stepeni Celzjusovih i najvišom od -7 do -3, dok će najhladnije biti u petak i subotu zbog povremeno jakog severozapadnog vetra.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Direktor Beokom servisa Darko Glavaš ističe da se gradske službe nalaze u pojačanom stepenu angažovanja, kao i da će Beograd put, ali i Gradska čistoća, Zelenilo Beograd, Parking servis i begradski vodovod i kanalizacija raditi u pojačanom rezimu rada.

" Uz sva vozila Zimske službe Beograd puta, biće nagažovano i 80 vozila 'Zelenila' i 'Čistoće', uz pojačana dežurstva 'Beogradskih elektrana' i "Vodovoda'", rekao je Glavaš.

Kako je dodao,1.200 radnika će se na terenu baviti "sekundarnim aktivnostima" - uklanjanjem snega sa trotoara, sa pešackih tokova i staza, u parkovima, iz prolaza...

Podsetivši da je i dalje obavezna upotreba zimske opreme, Glavaš je apelovao na učesnike u saobraćaju da se pomere sa trasa kretanja ekipa Zimske službe, daju im prvenstvo prolaza i nikako ne koriste tek očišćena stajališta ili prolaze za parkiranje vozila.

Vozači treba obavezno da prilagode brzinu kretanja uslovima puta, s obzirom da je uveče, posebno u višim delovima grada, moguća poledica na putu.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

On je pozvao sugrađane da dodano pripreme prostore ispred ulaza u zgrade i garaže, posipanjem soli.

"Grad je podelio so opštinama, koje su je dalje distribuirale ka skupštinama stanara, a ko je još nije preuzeo, može to i sada da uradi", rekao je Glavaš.

Upozorio je da nas narednih dana očekuje dalji pad temperature i ledeni period koji će trajati skoro nedelju dana, sa temperaturama koje neće prelaziti u plus.

"Imaćemo temperature od minus pet do minus 14 stepeni, a u skladu sa tim ćemo planirati sve aktivnosti Štaba za vanredne situacije", rekao je Glavaš.

I rukovodilac Zimske službe Beograd puta, Zeljko Marović navodi da je to preduzeće spremno za novi sneg, kao što je juče brzo i efikasno reagovalo.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Večeras će Beograd put biti u četvrtom stepenu pripravnosti, a to znači stepen angažovanja 80 velikih kipera, 32 multikara, 14 utovarnih mašina, na 14 punktova u gradu.

"Na svim punktovima imamo dovoljnu količinu materijala za posipanje, a ukoliko temperatura bude ispod minus sedam stepeni, imamo i dovoljnu količinu kalcijum hlorida, s obzirom na najave da će u petak i za vikend biti ledeni dan", rekao je Marović.

Kako je objasnio, kada su temperature veoma niske, minus deset ili čak i do minus 15 stepeni i kolovoz je "bar toliko u minusu", pa natrijum hlorid ne deluje.

"Zato ćemo posipati ulice kalcijum hloridom koji deluje i do minus 20 stepeni", rekao je Marović.

I on je apelovao na vozače da vode računa, posebno ako dođe do ledene kiše i poledice, i da budu obazrivi.

"Ukoliko vide naše vozilo, koje je obeleženo, vozači treba da se sklone, jer mi putari moramo prvi da prođemo i da očistimo", rekao je Marović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track