RODITELJI PROTIV GAŠENJA OŠ STARI GRAD: Ministar obećao sistemsko rešenje, a onda usledila odluka o zatvaranju
Foto: Nebojša Mandić

razočarani i poniženi

RODITELJI PROTIV GAŠENJA OŠ STARI GRAD: Ministar obećao sistemsko rešenje, a onda usledila odluka o zatvaranju

Beograd -

Odbornici Skupštine grada su na sednici održanoj 15. Juna 2017. godine, usvojili odluku o gašenju Osnovne škole Stari grad. Plan Radne grupe Ministarstva prosvete i Grada Beograda je da se u taj prostor useli Sportska gimnazija. Roditelji đaka OŠ Stari grad kažu da nisu iznenađeni takvom odlukom ali da se osećaju razočarano i poniženo.

foto: Fonet

"Prosto ne znamo šta bismo vam pre rekli o našoj borbi za očuvanje osnovne škole na ovom mestu" govore predstavnici Saveta roditelja i nastavljaju: " Na početku školske godine, ministar Šarčević, nam je obećao sistemsko rešavanje problema nove mreže škola i formiranje zajedničke Radne grupe Ministarstva i Grada Beograda, koja će voditi računa o svim detaljima. Mi smo mu naivno to i poverovali. Da se stvari odvijaju na čudan način postalo nam je jasno kada je u februaru iznet predlog nove mreže škola u Beogradu u kome je planirano gašenje OŠ Stari grad a da nas, za razliku od nekih drugih škola, Radna grupa nije ni jednom obišla.

Predstavnici Saveta roditela sumnjaju da iza plana o zatvaranju škole Stari grad ne stoji rešavanje problema Sportske gimnazije niti veliki troškovi.

"Ali da se ne bavimo pretpostavkama već da se osvrnemo na činjenice. Mi smo u želji da se nova mreža škola uradi na najbolji način, poslali Ministarstvu dva predloga koji bi im uštedli novac i problem rešili trajno. Ti predlozi nisu prihvaćeni a uopšte nam nije jasno zašto. Prvi predlog je obezbeđivao nova mesta za obdanište i predškolsku decu a Grad tvrdi da nema dovoljno mesta u vrtićima.

foto: Shutterstock

Drugi predlog je uključivao ustupanje naše zgrade obližnjoj osnovnoj školi koja ima više đaka ali manji prostor. Ni taj predlog nije prihvaćen. Jedino što stalno spominju je nekih 11 miliona dinara godišnje (oko 89 500 evra) koje će uštedeti zatvaranjem naše škole. Pri tom 11 miliona dinara i nije neki veliki novac u zemlji u kojoj direktor jednog državnog preduzeća taj isti novac, na ime plate zaradi za manje od godinu dana, i gde se napravi fontana čija jedina svrha je da bude ukras a košta 1 800 000 evra a to je dvadeset godina odvajanja tih spornih 11 miliona dinara,"kjažu u Savetu roditelja.

Roditelji tvrde da su brojne nelogičnosti ispoljene u odluci da se zatvori OŠ Stari grad:

"Ministarstvo prosvete je donelo Strategiju obrazovanja do 2020. godine. Jedan od ciljeva je da osnovne škole rade samo u prvoj smeni. Naša škola je jedna od retkih koja taj uslov ispunjava. Okolne rade u dve smene. Kada bi OŠ Stari grad primila svu decu iz najbliže osnovne škole, i dalje bi bio jednosmenski rad. I sada Grad zajedno sa Ministarstvom donosi odluku koja je u direktnoj suprotnosti sa strategijom koju su sami doneli.

Takođe se često pominje inkluzija dece sa posebnim potrebama. To je samo mrtvo slovo na papiru jer u praksi država nije učinila ništa da pomogne u sprovođenju te ideje koja izgleda samo služi da bi se u pregovorima sa Evropskom unijom štiklirao jedan od zahteva."

foto: Profimedia

Roditelji se pitaju da li je nekome iz vlasti uopšte bitno što u školi Stari grad 10 procenata učenika čine upravo deca sa posebnim potrebama ? Da li se neko zapitao koliko je njima teško da promene sredinu ? Takođe im smeta što se njihova deca posmatraju isključivo kao brojevi jer svakog roditelja takav pristup vređa i boli.

Na kraju poručuju ministru i gradonačelniku da nije sve gotovo. Kažu da će advokati videti da li su se zakoni uopšte poštovali pri donošenju odluke o gašenju škole i ukoliko nađu nepravilnosti, obećavaju ministru i gradonačelniku "vruće" leto.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track