VUČE, BEOGRAD ĆETE VEČNO PAMTITI: Život je posvetio Beo Zoo vrtu, i od njega napravio jedno od najlepših mesta u srpskoj prestonici!
Foto: Fonet

TRI GODINE OD SMRTI

VUČE, BEOGRAD ĆETE VEČNO PAMTITI: Život je posvetio Beo Zoo vrtu, i od njega napravio jedno od najlepših mesta u srpskoj prestonici!

Beograd -

Na današnji dan pre tri godine umro je vajar i dugogodišnji direktor Beogradskog zoološkog vrta Vuk Bojović.

Bojović je rođen 1940. godine, a na mestu direktora Beo zoo vrta bio je od 1986. pa sve do svoje smrti.

U Beo zoo-vrtu ove godine je otkivena bista Vuku Bojoviću, delo akademskog vajara Zorana Ivanovića. "Vuk Bojović je svojim radom i zalaganjem sačinio zoo-vrt ovakvim kakav je danas", rekao je u julu ove godine aktuelni direktor Srboljub Aleksić naglasivši da mu je "posebna čast i zadovoljstvo što se za njegovog mandata dešava ovaj događaj".

"Sigurno, da nije njega bilo ne bih ni ja sada stajao ovde", rekao je tom prilikom Aleksić. Vuk Bojović bio je srce i duša Beogradskog Zoološkog vrta. On je bio taj koji ga je podigao sa dna i od njega napravio jedan od najlepših vrtova u Evropi. Nema onoga ko ne zna priču o tome kako je jurio čuvenog šimpanzu Samija po Beogradu da ga vrati u vrt. I to nekoliko puta. Isto tako, skoro kao legende se prepričavaju priče o tome kako je su Vuku Bojoviću tigar i nilski konj dozvoljavali da ih češka i mazi. Koliko god možda neki od vas misle da se radi samo o urbanim legendama, evo dokaza da je to zaista istina. Na snimku dole možete videti legendarnog direktora Beo Zoo Vrta kako se druži sa životinjama. Tu ćete videti kako Vuk mazi bengalskog tigra Cezara, i kako češka nilskog konja Nidžu dok ovaj drži otvorena usta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track