(KURIR TV) NEZAPAMĆENO! KILOMETARSKI RED ZA ULAZAK: Otvoren Muzej savremene umetnosti na Ušću! Zavirite unutra, pogledajte delić programa i ko je sve došao
Foto: Mona Cukić

Prvi posetioci posle 10 godina

(KURIR TV) NEZAPAMĆENO! KILOMETARSKI RED ZA ULAZAK: Otvoren Muzej savremene umetnosti na Ušću! Zavirite unutra, pogledajte delić programa i ko je sve došao

Beograd -
1 / 11 Foto: Mona Cukić

Muzej savremene umetnosti juče je, nakon 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce, koji su načinili ogroman red već od 10 časova kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu „Sekvence“.

foto: Mona Cukić

Prvih sedam dana muzej će raditi 24 sata i ulaz će biti besplatan. U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabrijel Felc, dok će igrači kompanije Drezden Frankfurt i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija.

Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet For plus, di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

- Ovo je veliki dan za srpsku kulturu jer otvaramo Muzej savremene umetnosti. Radićemo sedam dana i noći bez prestanka. Očekujemo da će ovakva gužva biti konstantno - rekao je direktor Slobodan Nakarada.

foto: Mona Cukić

Među stotinama ljudi juče su čast da prvi zakorače u zgradu, pored direktora, imali i ministar kulture Vladan Vukosavljević, gradska sekretarka Ivona Jevtić, gradonačelnik Siniša Mali, organizatorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, bivši ministar Ivan Tasovac, predsednica Skupštine Maja Gojković i drugi predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici.

- Želim da kažem, potpuno lično, da je meni ovo jedan od najlepših dana otkad sam u Vladi. Muzej savremene umetnosti vraćamo publici u Beogradu i širom Srbije. Sada se fokusiramo na Narodni muzej. Bez praznih priča mogu da kažem da se kultura vraća u fokus. Ona je neizostavni deo našeg društva, a često je bila zapostavljena, kao i obrazovanje. Bez nje mi ne možemo da imamo napredno društvo i održiv razvoj - rekla je premijerka Ana Brnabić:

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007, kada je počela rekonstrukcija i adaptacija.

foto: Mona Cukić

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, a danas broji preko 8.000 dela. Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata više od 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Mona Cukić
foto: Vladimir Šporčić

Cile Marinković

LEPO JE PONOVO KROČITI U OVU ZGRADU

Velika je čast ponovo kročiti u ovu zgradu nakon toliko polemika. U ovom predivnom prostoru, predivna postavka koja će se menjati na svakih šest meseci. Biće prilike da posetioci ovde ponovo vide moje slike velikog formata. Kroz postavku polako prolazim i prisećam se sa Nakaradom da sam baš prolazio ovim prostorijama tokom poslednje izložbe.

foto: Dragana Udovičić

Uroš Đurić

POLOŽAJ UMETNIKA NEĆE SE PROMENITI

Bićemo vidljiviji, ali to ne znači da će se naš status mnogo promeniti. Važno je da je ta krovna institucija konačno postavljena na svoje mesto i da će ona biti razlog više da se pozabavimo statusom same umetnosti i umetnika. Nije samo problem savremene umetnosti već i njene vidljivosti kao struke. Ovo je etapa koja je odlično završena, a sve ostalo će se tek videti.

foto: Beta/Dragan Gojić

Maja Gojković

POVEZALI SMO SLOBODU I UMETNOST

Svi treba da budemo ponosni. Nije slučajno što je baš 20. oktobar izabran za otvaranje jer je danas dan slobode. Ovim načinom povezujemo slobodu i umetnost, koja je uvek predstavljala slobodu čoveka. Ovo je fantastična zbirka.

(Kurir.rs/Tanjug/M. Cukić/Foto i video: Mona Cukić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track