(KURIR TV) NEPREGLEDNI RED NA KALEMEGDANU ZA MOLITVU ZAŠTITNICI ŽENA: Na stotine vernika satima strpljivo čekalo da se pokloni Svetoj Petki
Foto: Kurir

Kolona pred kapelom crkve Ružica

(KURIR TV) NEPREGLEDNI RED NA KALEMEGDANU ZA MOLITVU ZAŠTITNICI ŽENA: Na stotine vernika satima strpljivo čekalo da se pokloni Svetoj Petki

Beograd -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, a nepregledni red vernika od ranog jutra prostirao se ispred crkve Ružica na Kalemegdanu.

Kurir TV bila je pred kapelom Svete Petke, odakle se okom nije mogla sagledati kolona vernika.

Kurir vam danas daruje veliki poster sa ikonom Svete Petke koji sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, i slavski dodatak Sveta Petka u kome ćete naći sve o ovoj slavi i običaji koji se vezuju za nju.

foto: Promo

Kako nam je jedna vernica u koloni rekla, na Kalemegdan je došla jutros u 10 časova, a očekuje da će na red u crkvu doći tek za dva sata, što joj nipošto ne pada teško, jer se "bez vode Svete Petke ne vraća kući".

foto: Kurir TV

Njen sugrađanin dodaje da mu je ovo deseta godina kako na ovaj veliki dan dolazi u crkvu Ružica i ističe da mu je drago što je toliki broj ljudi u redu, jer je kult Svete Petke u srpskom narodu veoma poštovan.

foto: Kurir TV

Sveta Petka je svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih, kojoj se obraćaju posebno žene svih vera i nacija.

foto: Kurir TV

Veliki broj Beograđanki strpljivo čeka u redu pred kapelom Svete Petke u crkvi Ružica na Kalemegdanu, gde se čuva deo njenih mošti, kako bi zapalile sveću i pomolile se ovoj svetiteljki za zdravlje i mir.

foto: Kurir

Vernici svih godina poneli su sa sobom i flašice kako bi natočili vodu sa česme pored crkve, za koju se veruje da je izgrađena na izvoru lekovite vode.

foto: Kurir TV

Čudesna viđenja svete Petke dešavaju se i danas - svetiteljka pomaže u bolesti i nevolji, ali i opominje one koji greše. Mnogima je spasila život i izvela ih na pravi put vere.

foto: Zorana Jevtić

Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track