PROTESTNA VOŽNJA POGREBNIKA NA ULICAMA BEOGRADA: Povorka će proći i pored Vlade Srbije, očekuju se gužve
Foto: Kurir

OD 10 ČASOVA

PROTESTNA VOŽNJA POGREBNIKA NA ULICAMA BEOGRADA: Povorka će proći i pored Vlade Srbije, očekuju se gužve

Beograd -

BEOGRAD - Beogradski privatni pogrebnici i udruženja pogrebnika iz drugih delova Srbije saopštili su da će danas u 10 časova započeti protestnu vožnju ulicama Beograda tokom koje će, kako su naveli, obići relevantne institucije odgovorne za monopol u oblasti pogrebnih usluga i ucenjivanje građana kao naručilaca tih usluga.

Kako je saopštilo udruženje privatnih pogrebnika, pogrebnici će u povorci proći pored Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje sedam meseci kasni sa donošenjem podzakonskih akata koji treba da omoguće licenciranje i nesmetan rad i javno-komunalnim i privatnim pogrebnim preduzećima.

Povorka će obići Vladu Srbije, Skupštinu grada i Gradsku upravu koja je, kako su naveli, direktno odgovorna za nikad gore stanje u oblasti pogrebnih usluga u Beogradu i otimanje novca od građana i penzionera zbog cena pogrebnih usluga Javno-komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge", ali i niza zloupotreba gradskih službi koje su dozvolile monopolsko ponašanje.

Predsednik udruženje privatnih pogrebnika Dragan Zdjelar je pred početak protesta izjavio da su privatni pogrebnici poštovali sve institucije grada i države u kojoj žive, ali da niko nije stao na put skandaloznom ponašanju beogradskog preduzeća za pogrebne usluge.

"Na sastanku održanom 25. decembra u Skupštini grada apelovali smo na gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da gradske vlasti stanu na put ovim nečasnim i za gradjane Beograda štetnim radnjama, koje se graniče sa potezima kauboja u američkim vestern filmovima, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor da li će se prestati sa manipulacijama kod zakazivanja sahrana, zloupotreba mrtvozoračke službe grada Beograda i Gradske bolnice", kazao je Zdjelar.

Pozvali su ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović koja je postupila po preporuci Delegacije Evropske unije u Srbiji i Komisije za zaštitu konkurencije i omogućila da se u Zakonu o komunalnim delatnostima u oblasti pogrebnih usluga dozvoli postojanje konkurencije, da se donošenje podzakonskih akata ubrza, jer samo tako gradjani mogu da dobiju i jeftiniju i kvalitetniju uslugu.

Javno-komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" u Beogradu koristi privilegovan položaj i diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje gradjani odaberu za organizaciju sahrana zakazuju sahrane za pet, sedam, deset i više dana, a potom tim istim građanima kada ih pozovu nude da sahranu obave u narednih 48 sati, ali pod uslovom da pogrebnu opremu nabave isključivo kod njih.

"Na ovaj način se veštački naduvava realna cena sahrane u Beogradu (deo za troškove na groblju) koji treba da bude između 10.000 i 20.000 dinara, a ne 60.000 i 65.000 dinara koliko zbog svog monopolskog položaja naplaćuju JKP 'Pogrebne usluge'", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track