DIREKTOR BEOGRADSKOG ZOO-VRTA OTKRIO NAJSKRIVENIJE TAJNE: Majmuni jedu kompot, kenguri grabe keks, veterinar glumi mamu rakunima, a evo i koja nam životinja uskoro stiže!
Foto: Shutterstock, Stefan Jokić

Novine u Vrtu dobre nade

DIREKTOR BEOGRADSKOG ZOO-VRTA OTKRIO NAJSKRIVENIJE TAJNE: Majmuni jedu kompot, kenguri grabe keks, veterinar glumi mamu rakunima, a evo i koja nam životinja uskoro stiže!

Beograd -

One su interesantne životinje i biće lep dodatak našoj vrhunskoj kolekciji. Planiramo da renoviramo prostor za majmune i izgradimo pingvinarijum, ističe Srboljub Aleksić

Zebre vole sneg, majmuni obožavaju kompot, kengurima je omiljena poslastica „plazma“ keks... Gde sve ovo ima? U Beo zoo-vrtu!

A koje tajne još ima jedno od najatraktivnijih mesta u Beogradu i šta se tek sprema, u razgovoru za Kurir otkriva direktor Srboljub Aleksić.

Zebre vole sneg

- Beograđani, ali i turisti, kojih je sve više, vole da posete vrt i to spada u deo tradicije. Mnogo nas je ovde dolazilo još u detinjstvu. Međutim, većina ne razmišlja o stvarima koje se događaju iza scene... Najzahtevniji jelovnik svakako imaju majmuni, koji se hrane maltene kao ljudi, a obožavaju, recimo, kompot. Većina životinja ovde navikla je na evropske zime, a najviše sad uživaju lavovi, tigrovi, arktičke foke i vukovi, ali i zebre vole da izađu na sneg - kaže Aleksić.

U vrtu je tokom prošle godine, ističe, urađeno dosta rekonstrukcija, a nadaju se i nabavci novih životinja.

- Rekonstruisali smo stare kaveze, koji su ispod bedema tvrđave, uveli kanalizaciju, struju i vodu i sada je to mnogo bolje. Ove godine planiramo rekonstrukciju objekata za majmune, rešavanje malog prostora za nilske konje i izgradnju pingvinarijuma, koji bi trebalo da bude gotov do septembra. U pregovorima smo da dovedemo hijene, koje naš vrt nikad nije imao, to su interesantne životinje i biće lep dodatak našoj respektabilnoj kolekciji. Možda i najznačajnije što smo uradili je članstvo u Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova EAZA, koja vam nameće visoke standarde. O izmeštanju vrta trenutno ne razmišljamo jer je to skup poduhvat. Vrt se finansira sam, bez ikakvih dotacija - ističe Aleksić, čiji su prethodnici bili čuveni Vuk Bojović i Gvozden Radenković:

- Po struci sam ekonomista. I ova firma ima finansije i nabavke, kao i svaka, ali ovde ste odgovorni i za više od 1.000 živih duša. Vuk Bojović me je zaposlio i zahvaljujući njemu sam ovde, skoro pet godina smo radili zajedno. Ja, ali i svi Beograđani, treba da gajimo neizmernu zahvalnost prema Vuku za sve što je uradio za ovaj vrt.

foto: Printscreen

Pola miliona posetilaca

Aleksić otkriva da je zoo-vrt i prihvatilište za životinje koje se zaplene na granici i da takvih u vrtu trenutno ima 70, ali i da spasavaju životinje iz prirode. Beogradski zoo-vrt, koji je osnovan 1936. godine, godišnje poseti oko 400.000 ljudi, a cilj uprave je da kroz njega prođe i pola miliona ljudi godišnje.

Veterinar Joška

GLUMI MAMU RAKUNIMA

Veterinar Zoo-vrta Jožef Ezveđ je othranio mnoštvo mladunaca koje su majke odbacile. Poslednje je glumio mamu rakunicama Mirki i Živki, koje su čak i živele kod njega u stanu, gde su pravile lom.

- Rakuni su zainteresovani za sve i često mi se dešavalo da u kući zateknem prazne fioke, ili da se Mirka zavuče ispod sudopere i leži na šerpama, pa da nastradaju zavese. Srećom, othranili smo ih, sada su dobro i u vrtu.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock, Stefan Jokić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV! EKSKLUZIVNO! PINGVINI PONOVO U BEO ZOO VRTU!! Pravi se specijalan bazen za njih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track