POZNATI TRGOVI U BEOGRADU: Trg Nikole Pašića
Foto: Kurir

POZNATI TRGOVI U BEOGRADU: Trg Nikole Pašića

Beograd -

Tesna je veza između njegovog imena i srpskih uspeha sa Austrougarima, kao i u balkanskim, ali i u Prvom svetskom ratu.

Zahvaljujući njemu uveden je parlamentarizam kod nas, a skoro pet decenija bio je prisutan u političkom i javnom životu naše zemlje.

On je Nikola Pašić.

Rodni Zaječar samo je bio njegova početna stanica. Studirao je u inostranstvu, usavršavao se u Švajcarskoj, a kasnije je adresa njegove porodične kuće bila u Francuskoj ulici u Beogradu.

Danas je njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Međutim, malo ko zna sve ovo, ali većina Beograđana zna za njegov trg.

Čekamo se kod Pašića onda, često su se razgovori ovako završavali. Mesto sastanka, ali I rastanka. Mesto započinjanja brojnih ljubavnih zavrzlama, ali i rešavanja mnogih zapleta. Trg Nikole Pašića. Svojevrsna raskrsnica u centru grada. Za istoričare i one koji vole istoriju odmah preko puta spomenika ovom nekada veoma važnom državniku, nalazi se Istorijski muzej Srbije.

Ljubitelji dobrog filma mogu da svrate do Doma sindikata odmah tu na trgu, a ako ste za kaficu, tu su i brojni kafići, moglo bi se reći odmah Pašiću iza leđa. I eto, sve je odmah tu, kod Pašića.

Stan na dan u Beogradu iz ugla stanodavaca

Nova tura, nova avantura, tako se barem kaže. Ne dolazi se u Srbiju samo u vreme praznika, već je Beograd prava meta za turiste svakoga dana. Stan na dan u Beogradu je nova ponuda I prilika za zaradu, – kaze Ivan nas sagovornik na ovu temu.

Iako Beograd još nije naučio kako da živi od turizma, ipak iz godine u godinu sve je veći broj noćenja u našoj prestonici. U toku jedne godine preko 1,3 miliona stranih turista provede maker dan u Beogradu. Sve je veći broj Bugara i Turaka koji dolaze da nas posete, a o zadovoljstvu gostiju svedoče podaci da se oni rado vraćaju.

Svi na jednom mestu, oni koji nude i oni koji traže. Zato je smeštaj stan na dan sada dostupan svakome. A gde je trka za profitom, tu je i naša prestonica. Stanodavci tvrde da je izdavanje smeštaja stan na dan obostrano korisno. I za turiste, ali i za vlasnike stanova. Naime, ne morate odmor da planirate danima unapred, niti morate da čekate da se sve kockice sklope. Dovoljno je da odlučite sada, a sutra već da budete na željenoj destinaciji.

Naš stan na dan u trci na globalnom tržištu

Sve je jednostavno, a ipak brojne su ponude koje se ne smeju propustiti. Princip rentiranja je lak, sve je po principu sada i odmah,a eksplozija turista učinila je svoje. Kao i razvoj novih tehnologija. Mogućnost rezervisanja online i oglašavanje u digitalnoj sferi omogućio je našim stanodavcima da se uključe u trku na globalnom tržištu.

Zato više nema razlikeg između apartmana koji se izdaju u Beogradu i u Budimpešti. Dostupni su građanima širom sveta u svakom trenutku.

A o sve većem broj stranih gostiju u našem gradu svedoči statistika.

Iako se čini da turisti samo dolaze zbog razonode i odmora što i radi 2/3 turista godišnje koliko dođe u Beograd, nešto više od 8% gostiju iz inostranstva dolazi poslom, a njih oko 6% dolazi na različite kongrese i sajmove. A kako je krenulo i 2018. godina obećava. Ko će na kraju ove godine trljati ruke, ostaje da vidimo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track