TUŽNA ISPOVEST KOSE KOŠEVIĆ: Kfor je ubio mog sina samo zato što je Srbin! Pucali su mu u glavu i pregazili tenkom! VRATILI SU NAM GA U SANDUKU TEK PETOG DANA!
Foto: AP

IZBEGLI IZ BENKOVCA U ZUBIN POTOK

TUŽNA ISPOVEST KOSE KOŠEVIĆ: Kfor je ubio mog sina samo zato što je Srbin! Pucali su mu u glavu i pregazili tenkom! VRATILI SU NAM GA U SANDUKU TEK PETOG DANA!

Politika -

Kosa Košević (70), koja je sa petočlanom porodicom iz Benkovca u Hrvatskoj izbegla u okolinu Zubinog Potoka kaže da je ostala bez dva deteta i supruga, ali i bez kuće i svega što su imali i godinama sticali.

A sada, ovde u izbeglištvu, sa dva preostala sina živim život nedostojan čoveka, bez pomoći, dokumenata, bez ičega. Niko nas više gotovo i ne obilazi. Da svrati i upita imamo li šta za hranu i jesmo li živi - priča Kosa i dodaje da je . im je izbeglištvo donelo još veće patnje i nedaće.

- Došli smo na Kosmet i prvih petnaestak dana bili smo u barakama kod jezera Gazivode. Iako smo ležali na dušecima, na podu, barem nismo više bili gladni - priča Kosa dok sedi na krevetu u jednoj prostoriji vikendice koja im je dodeljena kao prinudni smeštaj.

- Najstarijeg sina Duška (45), koji je i po izbeglištvu radio kao vojno lice u Kuršumliji, ubili su mi 1999. godine danski vojnici Kfora. Došao je da nas poseti i prvog dana, negde između sela Ugljara i Varage, zaustavili su ga vojnici Kfora i legitimisali. Tada su mu rekli da će ga ubiti ako ga ponovo budu videli, a to su i učinili narednog dana, kada je krenuo da kupi neke namirnice. Zasmetao im je samo zato što je Srbin. Čula sam kasnije da su mu prvo pucali u glavu, a potom ga pregazili tenkom - sa suzama u očima priča Kosa za Večernje novosti.

On anavodi da su joj sina držali četiri dana mrtvog i tek petog dana ga vratili porodici u sanduku i da je od tuge za bratom i umorna od izbegličkog života, marta 2013. umirla njena ćerka Milka (45), koja nije mogla da se pomiri sa bratovljevom smrću.

- Milka je preminula zbog srca u niškoj bolnici i tamo smo je i sahranili - sve usporenije priča Kosa svoju mučnu ispovest. Pre tri godine umro joj je i suprug Jovan (71), a ona sa sinovima, Slobodanom (41) i Zlatkom (31) nastavlja, kaže, mučenički život.

Kako je rekla za Novosti osim izbegličkih legitimacija još nemaju ni srpska ni hrvatska dokumenta.

- Iako su nam mnogi obećavali pomoć oko pribavljanja srpskih dokumenata, sve se, nažalost, završavalo na obećanjima. Danima sam odlazila kod predsednika Opštine Zubin Potok, koji je upoznat s našom situacijom, a i poverenik za izbeglice u ovoj opštini nas sve ređe obilazi - priča Kosa.

Predstavnici Opštine prethodnih dana nisu odgovarali na telefonske pozive reportera "Novosti".

Dragana ZEČEVIĆ/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track