IZBOR GRADONAČELNIKA U ROKU: U sredu konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda
Foto: Marina Lopičić

NIJE POZNATO KOLIKO ĆE BITI ODBORNIČKIH GRUPA

IZBOR GRADONAČELNIKA U ROKU: U sredu konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Novi saziv Skupštine grada Beograda biće konsituisan na sednici u sredu, 9. maja, na kojoj će biti potvrđeni mandati novim odbornicima, izabrani predsednik parlamenta, njegov zamenik, kao i sekretar skupštine, a nakon toga počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Predsednik skupštine Nikola Nikodijević izjavio je da još uvek nije poznato koliko će odborničkih grupa biti u narednom sazivu, ali i da je danas održan radni sastanak sa predstavnicima izbornih lista na kojem je podstignut dogovor o tehničkim detaljima održavanja konstituticne sednice.

"Važno je da upoznamo nove odbornike, koji su prvi put dobili mandate u skupštini, sa radom gradskog parlamenta i procedurama. Nisu ista pravila u republičkoj skupštini i u lokalnoj samoupravi", rekao je Nikodijević.

Zato će, dodaje, svim odbornicima biti podeljeni akti koji su važni za rad parlamenta, poput Odluke o Gradskoj upravi, Poslovnika o radu, Statuta grada. Na konsitutivnoj sednici bira se i nova Gradska izborna komisija, s obzirom na to da njen sastav uvek treba da oslikava sastav odborničkih grupa u parlamentu, odnosno sve liste imaju predstavnike u Komisiji, u odnosu na procenat osvojenih glasova.

Predsednika Skupštine predlažu odbornici, jedna trećina njih, potpisima, a za izbor prvog čoveka parlamenta potrebna je apsolutna većina, a ista pravila važe i za njegovog zamenika.

Gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika, na prvoj narednoj sednici po konsitituisanju parlamenta, predlaže predsednik Skupštine grada.

Kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine njegov zamenik i članovi Gradskog veca, koji ne moraju biti odbornici.

“Kao što zakon nalaže, novi predsednik Skupštine će u roku od 30 dana zakazati novu sednicu na kojoj se bira gradonačelnik. Ta sednica može biti održana dan nakon 9. maja, a može i 9. juna, ali garantujem da će sve biti završeno u zakonom predviđenim rokovima. Ne bih spekulisao koji je to datum, ali će zakon biti ispoštovan", rekao je Nikodijević.

Sednicom će predsedavati najstariji odbornik, uz pomoć dva odbornika izabranih na predlog dve najveće odborničke grupe, a predsednik i njegov zamenik biraju se iz redova odbornika.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", sa osvojenih 64 odbornička mandata. Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" imaće 26 odbornika, lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Gradska izborna komisija (GIK) dodelila je 28. marta, odbornicke mandate po redosledu na izbornim listama, pocev od prvog kandidata. Od 24 liste, koliko ih je ucestvovalo na izborima, 20 nije prešlo cenzus.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track