KURIR SPASAO DECU OD PRODAJE: Sprečena ilegalna trgovina mališanima
Foto: Fotomontaža Shuterstock

Ministarstvo za socijalna pitanja reagovalo posle našeg teksta

KURIR SPASAO DECU OD PRODAJE: Sprečena ilegalna trgovina mališanima

Društvo -

Ponudu za posredovanje pri usvajanju dece iz Srbije po ceni od 40.000 dolara po mališanu, američka organizacija "Lajflajnčajld" iz Alabame izbrisala je sa svog sajta, nakon što je Kurir otkrio pokušaj ilegalnog trgovanja našim mališanima.

Naime, odmah posle pisanja našeg lista o ovoj strašnoj i nezakonitoj pojavi u tekstu "Prodaju srpsku decu za 40.000 dolara?", reagovalo je Ministarstvo za socijalna pitanja, koje je uputilo zvaničan dopis američkoj organizaciji zahtevajući da se ponuda sa cenom hitno ukloni sa sajta. - Povodom teksta objavljenog u Kuriru, ministarstvo je izvršilo proveru i konstatovalo da je agencija "Lajflajnčajld" navela troškovnik za Srbiju, iako se u delu sajta u kojem se navode zemlje sa kojima ostvaruje saradnju Srbija ne nalazi. S obzirom na to da se na sajtu nalaze činjenice koje nisu istinite, mi smo ih odmah upozorili na netačnost informacija sa zahtevom da se odmah isprave. Istog dana su uz izvinjenje odgovorili i naveli da će odmah izvršiti ispravku, što je i urađeno - kažu u ministarstvu i dodaju da sa ovom agencijom nikada nisu sarađivali.

Kurir je imao i uvid u dopis poslat "Lajflajnčajldu": - Ministarstvo je nedavno otkrilo da internet stranca sadrži informacije o finansijskim troškovima za usvajanje dece iz Srbije. Najljubaznije tražimo od vas da uklonite informacije o troškovima usvajanja, jer to ne odgovara realnosti, a zadržavanje toga na veb stranici samo služi nekim neodgovornim pojedincima da donose neistinite zaključke. Odmah nakon što su dobili mejl u kom je navedeno i da je agenciji "Lajflajnčajld" istekla potrebna dokumentacija za saradnju još 2015, usledio je odgovor i brisanje spornih podataka sa sajta. - Stranice više neće biti aktivne od danas. Nismo bili obavešteni da je došlo do isticanja naše akreditacije, ako još postoji potreba, otvoreni smo za obnavljanje potrebne dokumentacije - piše u odgovoru koji je na adresu ministarstva pristigao 4. maja, samo jedan dan nakon našeg teksta.

Procedura Kad domaći usvojitelji neće, stranci usvajaju bolesnu decu Strani usvojitelji mogu da usvoje dete samo u slučaju da se u roku od jedne godine ne mogu naći domaći usvojitelji. - Oni najčešće usvajaju decu sa ozbiljnim zdravstvenim i razvojnim problemima, genetskim opterećenjima, kao i romsku decu iznad tri godine - kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja i dodaju da je sam postupak usvojenja dece između dve države sasvim besplatan, a jedino što može biti trošak koji snosi agencija za posredovanje jeste izrada pasoša, izvoda iz matičnih knjiga rođenih, troškovi puta i boravka u Srbiji.

Brojke 125 usvojenja ima prosečno u Srbiji u poslednjih 10 godina 143 je prosečan broj usvojene dece u prethodnih pet godina 20 međunarodnih usvojenja se realizuje godišnje

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track