Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu
Foto: Beoinfo

Danas je Dan slovenske pismenosti

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu

Beograd -

BEOGRAD - Na spomenik Ćirilu i Metodiju u parku u Beogradu danas su povodom Dana slovenske pismenosti vence položili zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i predstavnici ambasada Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Češke, Makedonije, Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Vence su položili ambasadori Bugarske Radko Vlajkov, Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič, Belorusije Valerij Briljov, kao i predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Češke, Makedonije i Rusije.

Kako je preneo Beoinfo, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović kazao je da je danas veliki praznik svih slovenskih naroda, Dan Ćirila i Metodija, prosvetitelja koji su u devetom veku doneli pismenost, ali i hrišćansku veru.

"Njihov značaj je zaista veliki i veoma nas raduje današnje prisustvo velikog broja ambasadora i diplomatskih predstavnika slovenskih zemalja koji su došli da polože vence i cveće na njihov spomenik. Tu su i deca iz Osnovne škole 'Ivo Andrić' koja su došla na poziv ambasadora Bugarske", kazao je Mladenović.

Dodao je da je sveslovenski značaj ta dva prosvetitelja toliki da danas zaista ne može da se proceni koliko su zadužili slovenske narode.

"Oni su opismenili slovenske narode, omogućili im napredak u svakom smislu, pravljenje država i stvaranje kultura. Kulture slovenskih naroda počivaju na njihovom pismu, opismenjavanju i hrišćanskoj veri. Nastavićemo da ih slavimo i da ih se sećamo", kazao je on.

(Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track