NA POMOLU REŠENJE PROBLEMA:  Galerija Grafičkog kolektiva se seli u Progres?
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

sastanak sa ministrom vukosavljevićem

NA POMOLU REŠENJE PROBLEMA: Galerija Grafičkog kolektiva se seli u Progres?

Beograd -

BEOGRAD - Grafički kolektiv bi mogao da se preseli u zgradu Progresa u Knez Mihajlovoj ulici, upoznao je članova Upravnog odbora Grafičkog kolektiva na današnjem sastanku u Ministarstvu kulture ministar Vladan Vukosavljević.

Prema rečima umetničke direktorke Galerije Grafičkog kolektiva Ljiljane Činkul, prethodni predlog Ministarstva kulture - da se Grafički kolektiv preseli u prostor u Beton hali, stavljen je u drugi plan kao znatno zahtevniji i složeniji za realizaciju.

"Novi predlog, proistekao nakon sastanka ministra Vukosavljevića sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i gradskim urbanistom Milutinom Folićem, je galerijski prostor zgrade Progresa u Knez Mihajlovoj ulici koja je u stečaju, ali Grad i Republika žele da oba nivoa galerijskog prostora zadrže za kulturne sadržaje. U tom prostoru Grafički kolektiv bi mogao da nastavi svoju galerijsku delatnost, rekla je Chinkul Tanjugu.

foto: Nebojša Mandić

Pošto je zgrada na Obilićevom vencu, u čijem prizemlju je Galerija Grafičkog kolektiva, restitucijom vraćena prvobitnim vlasnicima, a oni su je prodali ugostiteljskom preduzeću, Grafički kolektiv je ostao bez svog prostora.

Sredinom juna, predstavnici Grafičkog kolektiva su na predlog Ministarstva kulture, obišli prostor u Beton hali i tom prilikom je konstatovano da je "prostor atraktivan, ali da zahteva ozbiljnu građevinsku adaptaciju da bi se priveo nameni".

Ministar Vukosavljević je na današnjem sastanku podsetio da Ministarstvo ne raspolaže ključevima poslovnih prostora u Beogradu i da su ta rešenja u nadležnosti gradskog Sekretarijata za imovinske i pravne poslove i Republičke direkcije za imovinu.

Činkul kaže da su se članovi Upravnog odbora Grafičkog kolektiva, u kome su, pored nje i Branimir Karanović, Biljana Vuković, Vladimir Veljašević i Jelena Jocić, složili sa "tom novom i izvesnijom opcijom galerijskog prostora zgrade Progresa".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track