NOVI PLANOVI ZA BEOGRADSKI METRO: Umesto preko Savskog mosta, išao bi tunelom ispod Save
Foto: Profimedia

beogradski metro

NOVI PLANOVI ZA BEOGRADSKI METRO: Umesto preko Savskog mosta, išao bi tunelom ispod Save

Beograd -

Beogradski metro čija je izgradnja planirana za 2020. godinu mogao bi da prelazi iz starog dela grada do Novog Beograda tunelom ispod Save, a ne Savskim mostom, kako je prvobitno bio plan i trenutno se razmatra takva opcija, izjavio je Tanjugu glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić.

U toku je izrada Studije izvodljivosti koju radi francuska kompanija Egis, jedna od najvećih i najiskusnijih u svetu za projektovanje metroa, rekao je Folić..

"Oni u okviru te studije razrađuju trase linija i prema dosadašnjim analizama postoji mogućnost da linija 2 koja se sa linijom 1 ukršta na Savskom trgu umesto da se penje na most nastavi podzemno ispod Save i tako pređe na levu obalu dalje preko Novog Beograda ka Zemunu", objasnio je Folić.

Tako bi novi savski most zadržao tramvajski saobraćaj.

"Studija koja je u toku treba da pokaže i preporuči koja od ova dva rešenja bi bila najbolja", rekao je Folić.

Razmatra se i opcija da se linija 1 poveže sa Prokopom. Kako je rekao Folić, do kraja ove ili početkom iduće godine očekuje se da će biti završena studija izvodljivosti i finalna trasa linija, a potom bi ti podaci ušli u plansku dokumentaciju.

Nakon izrade planske dokumentacije stvoriće se uslovi za izradu finalne tehničke dokumentacije i početak gradnje metroa.

U međuvremenu će se raditi na pronalaženju rešenja za model finansiranja, odnosno partnera, objasnio je urbanista.

"Očekujemo da izgradnja metroa može da počne krajem 2020. ako se nastavi ovom dinamikom", rekao je Folić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track