RADOJIČIĆ SA KINESKOM DELEGACIJOM: Ponosni smo na prijateljstvo dveju zemalja
Foto: Beoinfo

na marginama Foruma gradonačelnika

RADOJIČIĆ SA KINESKOM DELEGACIJOM: Ponosni smo na prijateljstvo dveju zemalja

Beograd -

BEOGRAD - Čelnici Beograda i Pekinga sastali su se na marginama Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), gde su razgovarali o izuzetno dobrim odnosima srpske i kineske prestonice, kao i o kulturnim manifestacijama koje o tome svedoče.

Ponosni smo na prijateljstvo između naših naroda, naših predsednika i naših gradova, poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

"Na ovom prijateljstvu gradimo izuzetno važnu privrednu saradnju za našu zemlju. Forum gradonačelnika 16+1 bio je odlična prilika da prezentujemo velike projekte, sa uverenjem da ćemo zajedno ostvariti mnogo novih projekata poput ovih koje radimo sada", rekao je gradonačelnik.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung zahvalila je na gostoprimstvu, srdačnom dočeku i odličnoj organizaciji foruma i prenela pozdrave gradonačelnika Pekinga i ocenila da dva grada imaju jako lepu i uspešnu saradnju već dugi niz godina.

"Beograd je prvi grad u Evropi sa kojim je Kina 1980. godine sklopila prijateljske odnose. U ovom forumu učestvuje veliki broj članova naše delegacije, predstavnika medija, privrede, tu je oko 70 ljudi. Hvala vam na ovakvoj osnovi za saradnju i sprovođenje svega što smo se dogovorili", rekla je Vang Hung.

Na sastanku je ocenjeno da je jedan od najznačajnijih događaja koji je realizovan u saradnji sa Pekingom manifestacija kulturnog, sportskog i privrednog karaktera "Dani Pekinga u Beogradu", a bilo je reči i o organizovanju uzvratne manifestacije "Dani Beograda u Pekingu", koja bi mogla da se održi sledeće godine.

Vang Hung je iskoristila priliku da delegaciju Beograda, sa gradonačelnikom na čelu pozove da Srbiju predstave i na Sajmu u Pekingu 2019. godine, gde se očekuje učešće više od 100 zemalja. Tokom 126 dana, ovaj sajam poseti 16 miliona posetioca.

"Prilika da promovišemo naš grad i zemlju na ovako značajnom skupu je veoma važna. Pored velikih infrastrukturnih projekata, Kina je važan partner i u oblasti turizma. Razgovarao sam sa gradonačelnicima Zagreba i Sarajeva o objedinjavanju turističke ponude ka kineskom tržištu. Gradonačelnik Podgorice je takođe zainteresovan za takvu saradnju", naveo je gradonačelnik Beograda.

Kako je rekao, iz ugla Kine, mi smo male zemlje i njihovi turisti su zainteresovani da, kada dođu na tako daleku destinaciju, onda obiđu ceo region.

Podsetio je da je razmena turista u regionu jako značajna, posebno imajući u vidu da je u prvih sedam meseci ove godine našu prestonicu posetilo 25.000 Kineza, što Kinu stavlja na drugo mesto po broju turista koji nas posete.

"Želimo da se taj broj poveća", zaključio je gradonačelnik Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track