TRIBINA O PREVENCIJI NARKOMANIJE U OPŠTINI STARI GRAD: Zavisnost povlači za sobom negativnu lančanu reakciju!
Foto: privatna arhiva

opasni trend

TRIBINA O PREVENCIJI NARKOMANIJE U OPŠTINI STARI GRAD: Zavisnost povlači za sobom negativnu lančanu reakciju!

Beograd -

Tribina na temu zloupotrebe narkotika organizovana je danas u opštini Stari grad! Ovu četvrtu po redu tribinu, Internacionalna policijska organizacija (IPO) realizovala je sa prijateljima i saradnicima iz nekoliko strukovnih udruženja. Nakon uvodnog izlaganja predsednika IPO Ilije Životića koji je govorio o trendovima zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Srbiji sa posebnim osvrtom na Beograd kao grad sa najvećim brojem škola, klubova i turista prešlo se na kratku diskusiju oko inicijative za legalizacijom ulja od kanabisa ali i marihuane gde se govorilo o pozitivnim ali i negativnim posledicama koje se mogu desiti gledajući na neke zemlje koje su sprovele takve mere.

Govorilo se o razlici između marihuane koja se može legalno kupiti u pojedinim zemljama i one koja se prodaje u istim tim zemljama na crnom tržištu kao i adekvatnim sankcijama koje moraju pratiti prodaju svih vrsta droga u Srbiji.

Ilija Životić (desno) sa gostima
Ilija Životić (desno) sa gostima foto: privatna arhiva

Nakon toga reč je dobio predstavnik Međunarodnog Centra Za Bezbednost ISC u ukviru kojeg posluje i kompanija za obezbeđenje Kuguar Sekjuriti, Stanko Supanič koji je preneo iskustva koja oni kao kompanija koja se bavi obezbeđenjem škola imaju sa zloupotrebom narkotika kod tinejdžera.

Takođe Stanko Supanič je deo svog izlaganja posvetio problemu ne prijavljivanja krivičnih dela koja se vezuju za ovu temu, o ćutanju porodice i prijatelja što na kraju sve dovodi do teških posledica.

foto: privatna arhiva

Izlagač na tribini bila je i gospođa Hajrija Ramadani koja je predsednik udruženja žrtava nasilja Hajr. Gospođa Ramadani je govorila o postupanju u radu sa žrtvama nasilja u porodicama gde postoji slučaj narkomanije kao i o potrebi da se osim direktne žrtve upotrebe droga govori i o žrtvama u smislu osoba kojima je uživalac droga naneo zlo ne bi li došao do novca za drogu, o rasturenim porodicama kao posledicama zloupotrebe droga.

Izlagači su se složili da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji, da u tome strukovna udruženja trebaju veću podršku društva i države te da bi se omogućavanjem veće uloge, sama policija rasteretila i mogla da se uspešnije bavi hvatanjem dilera. Takođe apelovano je na sve građane da više sarađuju sa strukovnim udruženjima ali i policijom od koje se mnogo očekuje ali joj se od građana ne dostavlja dovoljno podataka na osnovu kojih bi oni mogli da sprovode akcije i tužilaštvom, da prijavljuju probleme vezane za narkomaniju i nasilje u porodici u samom početku, da ne okreću glavu od problema jer sa svakim danom on samo postaje teži.

- Zahvaljujemo se svim građanima koji su prisustvovali a posebno mladim istraživačima iz Kragujevca koji se bave molekulrnom biologijom i proučavanjem problema narkomanije sa stanovišta filozofije koji su izneli tendencije u lečenju prisutne u Americi, pokušavajući da nam objasne kako oni vide vezu između bolesti zavisnosti i socijalnog položaja kao i društvenog standarda što je za prisutne bilo veoma zanimljivo jer se sa takvim pogledima nisu susretali do sada - rekao je Ilija Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track