Najnovije vesti

NOVE ODLUKE ZA BEOGRAD: Ulice Ćosiću i Ekmečiću, spomenici Miri Trajlović,  Ćirilovu i stradalim radnicima RTS
Foto: Tanug/Rade Prelić

usvojeno

NOVE ODLUKE ZA BEOGRAD: Ulice Ćosiću i Ekmečiću, spomenici Miri Trajlović, Ćirilovu i stradalim radnicima RTS

Beograd

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je danas inicijativu da dve ulice u Beogradu ponesu imena Dobrice Ćosića i Milorada Ekmečića.

Usvojena je i inicijativa o postavljanju spomenika Miri Trailović i Jovanu Chirilovu, kao i o spomenik-memorijalu "Zašto" radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju.

Inicijativu da dve ulice ponesu imena Ćosića i Ekmečića podneo je predsednik Aleksandar Vučić, kao građanin Beograda, a u obrazloženju je naveo da se nada da će se prepoznati potreba da se na ovaj način makar delimično oda dužno poštovanje dvojici intelektualaca.

U obrazloženju inicijative za spomenik Miri Trajlović i Jovanu Chirilovu Gordana Goncić je navela da su oni svojim radom obeležili ne samo jugoslovensku i srpsku već i evropsku pozorišnu umetnost druge polovine dvadesetog veka, stvarajući zajedno jedno novo, avangardno pozorište u tadašnjoj politički i kulturno podeljenoj Evropi i svetu, Atelje 212, koji je, podsetila je, prvi u istočnoj Evropi postavio najznačajniji komad 20. veka Beketovog "Čekajući Godoa".

Inicijativa za spomen-memorijal "Zašto" usvojena je jednoglasno, a predstavnici RTS-a i inicijatori Nada Dimitrijević, Svetislav Veljković i Vladimir Milenković naveli su da je cilj inicijative da se obeleži mesto stradanja radnika RTS-a tokom bombardovanja.

Spomenik će biti podignut u skladu sa idejnim rešenjem koje je izabrano kao prvonagrađeno na međunarodnom konkursu sprovedenom 2013. godine, a kojim je dat izgled celokupnog javnog spomen-obeležja - ratnog memorijala, čiji je jedan deo i predmet ove inicijative, odnosno spomenik sa parternim uređenjem.

Na današnjoj sednici usvojena je i inicijativa da park na Senjaku dobije ime Branka Paraća Relje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...