ĐORĐEVIĆ I RADOJIČIĆ POSETILI NAPUŠTENU BEBU U TIRŠOVOJ: Neshvatljivo da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto
Foto: Beoinfo

ogorčeni

ĐORĐEVIĆ I RADOJIČIĆ POSETILI NAPUŠTENU BEBU U TIRŠOVOJ: Neshvatljivo da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto

Beograd -

Tek rođenu bebu, koja je jutros ostavljena u blizini groblja u beogradskom naselju Žarkovo i koja je zbrinuta u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, posetili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić.

Ministar je istakao da je, prema informacijama Centra za socijalni rad, beba sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu.

"Ovo zaista nije način na koji se deca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično delo", rekao je Đorđević, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukoliko majka ne želi svoje dete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako detetu ne ugrožava život, ukazao je Đorđević.

On je istakao da je ostavljanje dece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne sme da se ponavlja u našoj zemlji, te da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spreči.

"Preduzećemo sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu", naglasio je Đorđević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je su ovo tužni trenuci za bespomoćno biće koje je ostavljeno na ovakav način.

"Kao odgovorno društvo i socijalno odgovorni grad daćemo sve od sebe da se ovakvi nemili događaji svedu na minimum. Ovo su specifične situacije i teško ih je objasniti, ali apelujem na građane da reaguju na vreme, a nadležne institucije će učiniti sve da ovakvoj deci pruži svu adekvatnu zaštitu“, rekao je Radojičić.

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da su bebu, odmah po prijemu, detaljno pregledali pedijatar, ortoped i neurohirurg.

"Beba je u dobrom opštem stanju, vitalna i nema nikakvih povreda i do kraja dana izvršiće se i sva ostala ispitivanja", naveo je Dučić.

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koju su roditelji napustili i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

"Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja deteta, jer time joj je ugrožen život, što zaista ne sme da se dešava. Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama", naglasio je Vulević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track